Τουρκικές προκλήσεις: Η ώρα της ΕΕ και των ΗΠΑ [vids]

Μοιραστείτε το:

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η «μπάλα» στο διπλωματικό «παιχνίδι» που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα – παρά τις νέες απειλές Ερντογάν – περνά στο «γήπεδο» των εταίρων μας, με τον πλέον επίσημο τρόπο, κι ενώ την Πέμπτη έγινε κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας. Ειδικότερα, την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ενώ παράλληλα από την αυστριακή πρωτεύουσα θα συμμετέχει και στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε: Ερντογάν: «Είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Ορούτς Ρέις αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα – Σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση»

Διαβάστε: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα.

Διαβάστε: Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020 μετέβησαν εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για  σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ νωρίτερα υπήρξε ενημέρωση και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Η σύσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης του πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την παρατεινόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και την επιμονή της Άγκυρας να κρατά υψηλούς τόνους σε επίπεδο ρητορικής.

Δένδιας: Κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα

«Η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα», κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις συναντήσεις του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Σε δήλωσή του μετά τις επαφές του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, διαμηνύοντας ότι διανύουν την καλύτερη περίοδο τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του και είπε πως του μετέφερε μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτός από την τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας είχε εκτεταμένες συνομιλίες αρχικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της χώρας για ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, με έμφαση στον αγωγό EastMed. Επίσης, συζήτησαν για τη διμερή οικονομική συνεργασία και τις ευκαιρίες που ανοίγονται, είτε στο διμερές είτε στο πολυμερές πλαίσιο, ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας. Επιστρέφοντας από το Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών,  Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε το μπαράζ επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Ο Νίκος Δένδιας με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας είχε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν-ιβ Λε Ντριάν, στις 21.30. Λίγο νωρίτερα, συνομίλησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και του προσεχούς άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου. Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, ενώ συζήτησαν και για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, στο επίκεντρο βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, είχε νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Τέλος, επικοινώνησε με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν (Chris van Hollen) και Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez).

Ο Νίκος Δένδιας με τον Μάικ Πομπέο

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας και τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – Αιγύπτου, εξέτασαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020.

Κατά τη συνομιλία των δύο υπουργών επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και τονίστηκε η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Ζάκι εξέφρασαν τη βούληση των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Επισημάνθηκε δε, η σημασία της υπογραφείσας Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Ερντογάν σε Μέρκελ: Θέλουμε διάλογο

Τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό σε επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας, με φόντο την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας, στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επίσης, την Πέμπτη στις 14.00 ώρα Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, ο ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, τόνισε ότι η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή ισχυριζόμενος πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα. Κάλεσε, μάλιστα, την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. «Ο δρόμος προς μια λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

«Μέχρι τώρα με την Ελλάδα, ψάχναμε λύσεις στα προβλήματά μας, πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν εποφθαλμιούμε κανέναν, αλλά δεν εκχωρούμε και σε καμία άλλη χώρα τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Mε το Καστελόριζο που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας διεκδικούν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με το μυαλό και την κοινή λογική. Είναι αστείο και αβάσιμο βάσει του διεθνούς δικαίου ένα νησί 10 τερτ, χιλιομέτρων να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. xλμ. Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ο δρόμος της λύσης στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Αν συμπεριφερθούμε με κοινή λογική και ευσυνειδησία, θα μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων στη βάση του καζάν-καζάν (win-win)», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex

Μία φρεγάτα , ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη, είναι η έμπρακτη γαλλική στρατιωτική παρουσία σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, κι έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις.

Στην κοινή άσκηση των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και Γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το Γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE». Στο ελικοπτεροφόρο-πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων επέβαινε και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη των ασκήσεων με την κοινή ναυτική άσκηση, Ελλάδα και Γαλλία έστειλαν ηχηρότατο μήνυμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις κινήσεις του Oruc Reis. Ο Γάλλος πρόεδρος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προανήγγειλε την προσωρινή ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Λίγες ώρες αργότερα, την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας

Η Γαλλία ανέπτυξε προσωρινά δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο Rafale θα κάνουν σήμερα «σταθμό» στη Σούδα, στην Κρήτη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Αναμένονται τις πρωινές ώρες και θα παραμείνουν εκεί «μερικές ημέρες», διευκρίνισε. Προηγουμένως, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, Τετάρτη, είχαν αναπτυχθεί στην Κύπρο για μια άσκηση.

Το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βηρυτό για να μεταφέρει εκεί βοήθεια μετά τη φονική έκρηξη της 4ης Αυγούστου, ενώθηκε εξάλλου την περασμένη νύκτα στη Μεσόγειο με τη φρεγάτα La Fayette, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα της Κύπρου και πραγματοποίησε άσκηση με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Αυτή η στρατιωτική παρουσία έχει στόχο να ενισχύσει την αυτόνομη αξιολόγηση της κατάστασης και να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελεύθερη κυκλοφορία, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Εξάλλου, το πρωί της Πέμπτης 143 Αυγούστου 2020, τα δύο γαλλικά μαχητικά Rafale απογειώθηκαν με κατεύθυνση προς την Ελλάδα πετώντας πάνω από τον θαλάσσιο χώρο που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες με το Oruc Reis. Τα δύο Γαλλικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα. Για την επιτυχία της ελληνογαλλικής άσκησης επικοινώνησε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική ακόμη και με τέτοιες κινήσεις, καθώς υπάρχουν και μικρά γράμματα, όπως αναφέρει σχετικά και η Ελληνίδα ανταποκρίτρια μεγάλων ΜΜΕ στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, η οποία έγραψε και το ακόλουθο tweet:

Επακούμβηση – Τι συνέβη στο Καστελόριζο

Μια ημέρα μετά την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον «κίνδυνο ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο, και λίγες ώρες μετά τη νέα προκλητική δήλωση Ερντογάν περί «πρώτης απάντησης», επιβεβαιώνονται από στρατιωτικές πηγές οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» με το σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Kemal Reis» που συνοδεύει το σεισμογραφικό πλοίο της Άγκυρας Οruc Reis στο παράνομο ταξίδι του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει καταγραφή της σύγκρουσης («επακούμβησης») που αποτυπώνει την τουρκική επιθετικότητα κάτι το οποίο συνετέλεσε στην παρέμβαση και των Γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή, για την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας. Στη  ναυτική ορολογία, ο όρος επακούμβηση χρησιμοποιείται όταν δύο σκάφη δεν συγκρούονται, αλλά μέρη τους έρχονται σε επαφή. Ο όρος «παρακούμβηση» έχει χρησιμοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για την περιγραφή στενών, πλην ανεπιθύμητων, ελληνοτουρκικών επαφών μεταξύ πλοίων. Η «παρακούμβηση» υποδηλώνει πρόθεση, ίσως και δολιότητα, ενώ η «επακούμβηση» είναι ηπιότερη μορφή επαφής, που μπορεί να έχει συμβεί και τυχαία.

Διαβάστε: Επακούμβηση φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού από τουρκικό πλοίο που συνόδευε το Oruc Reis

Διαβάστε: Στην Ελλάδα καταπλέει το γιγαντιαίο Hershel “Woody” William του αμερικανικού ναυτικού

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η τουρκική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200, που συνόδευε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, και θα λείψει για αρκετό καιρό από τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το miltaire.gr, οι Τούρκοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τη φρεγάτα «Λήμνος» να πλησιάσει το Oruc Reis, αλλά φαίνεται ότι το πλήρωσαν ακριβά. Και αυτό γιατί  στράβωσε ο άξονας της προπέλας του τουρκικού πλοίου από τη σύγκρουση με την Ελληνική φρεγάτα. Το χτύπημα και το στράβωμα δημιούργησαν κενό στα μέσα στεγανοποίησης με αποτέλεσμα την είσοδο νερού στο κήτος της Τουρκικής φρεγάτας. Απεσύρθη προς εκτέλεση εργασιών επισκευής των βλαβών οι οποίες θα διαρκέσουν κάποιους μήνες.

Αντιθέτως, η φρεγάτα «Λήμνος», δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοό της,  στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας. Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές, αρμόδιες πηγές σημείωναν πως επειδή «διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην Φρεγάτα ‘Λήμνος’», η φωτογραφία από τη σημερινή συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex είναι ίση με χίλιες λέξεις». Παραθέτοντας δε τη φωτογραφία του σκάφους εν πλω, οι ίδιες πηγές ανέφεραν με νόημα πως «προφανώς κάποιοι ενοχλήθηκαν υπερβολικά από την άσκηση».

Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές προκλήσεις του Oruc Reis, το οποίο βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020 από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά… ξαναμπήκε το πρωί της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020.

Τι λένε οι Τούρκοι

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική ακτοφυλακή εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και «διέσωσε πλοίο με αμερικανική σημαία που δέχτηκε πυρά». Αναφέρεται στην καταδίωξη ύποπτης θαλαμηγού από το ελληνικό λιμενικό στη Ρόδο. Ο στόχος του Σοϊλού είναι να προβάλλει ότι οι Τούρκοι μπαίνουν δήθεν όποτε θέλουν σε χωρικά μας ύδατα.

Για το θέμα με την καταδίωξη της θαλαμηγού, το Λιμενικό έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις: «Μεταμεσονύχτιες ώρες την Τρίτη 11/8, σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών ν. Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας. Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του σκάφους προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο Κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή.

Όπως είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, το «Oruc Reis» θα μείνει στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη NAVTEX έως τις 23 Αυγούστου. «Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση (της Ελλάδας) μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο που απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων χιλιομέτρων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ