Σχολεία άνοιγμα: Πρόταση για καθυστέρηση στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς [vids]

Μοιραστείτε το:

Τα νέα δεδομένα στο μέτωπο του κορονοϊού με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων – 204 ανακοινώθηκαν μόνο την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 – επαναφέρουν στο τραπέζι των ειδικών την πρόταση για αναβολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό για την πρεμιέρα των μαθημάτων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, το «πρώτο κουδούνι» για τη νέα χρονιά, επρόκειτο να χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο, τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει, ενώ έχουν ανακοινωθεί νέα μέτρα, όπως η ματαίωση της ΔΕΘ και η επιβολή περιορισμών στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε 15 περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κατά δύο εβδομάδες η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η πρόταση θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, με βάση φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία, πάντως, το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως με βάση αυτό που βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι να έρχεται, αν δεν δράσουμε όλοι για να ανακοπεί η επιδημία, θα είναι λεπτομέρεια το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. «Θα έχουμε πολύ σοβαρότερα κοινωνικά και οικονομικά θέματα να μας απασχολούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής, εξέφρασε την ανησυχία του και μίλησε για ενδεχόμενο lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αν τα καθημερινά κρούσματα φτάσουν στα 300 με 400. «Ανησυχώ παρά πολύ για τις επόμενες δυο μέρες, παρακολουθώ με αγωνία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά lockdown, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται. Βλέπουμε κάτι να έρχεται πάνω μας, και είναι σα να μην κουνιόμαστε μπορούμε να το αναστρέψουμε αλλά δεν βλέπω καμία προσπάθεια από τους πολίτες να κάνουν κάτι», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής. «Πρέπει να ρίξουμε τα κρούσματα στο 50 και κάτω, μπορούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα», υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά» και συμπλήρωσε πως αν βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου τα σχολεία δε θα ανοίξουν, στην καλύτερη περίπτωση θα ανοίξουν με μάσκες. «Η Ελλάδα είχε μια πολύ μεγάλη επιτυχία, θα είναι πολύ κακό να γίνουμε περίγελος, διαφημίσαμε τη μεγάλη μας επιτυχία μας και μετά να φάμε τα μούτρα μας με μια πολύ μεγάλη αποτυχία. Ας το πάρουμε πατριωτικά. Ας κάνουμε υπομονή για έξι μήνες» σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Κοτανίδου: Να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Αναστασία Κοτανίδου, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, εξήγησε η ίδια η συζήτηση που έχει γίνει στην επιτροπή είναι ναι να ανοίξουν τα σχολεία και εάν χρειαστεί κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο παιδείας να ανοίξουν τα σχολεία με μάσκες όσο ο κορονοϊός εξαπλώνεται. «Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ διευκρινίζει πως οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.

Για τα πανεπιστήμια όπως αναφέρει η κα Κοτανίδου η πρόταση που είναι στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων είναι οι φοιτητές να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης και γίνεται συζήτηση με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό γιατί όπως σημειώνει οι φοιτητές ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, η ίδια επεσήμανε πως υπάρχει επίσης συζήτηση οι φοιτητές να κάνουν προληπτικά τεστ πριν πάνε στα πανεπιστήμια.

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε πως η πρόθεση είναι να υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να λειτουργήσει όπως πάντα, ωστόσο, με «ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορονοϊού, χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. «Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως ήταν τον Μάιο, και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10 ετών, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ