Ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα: Έμειναν χωρίς ρεύμα 116.120 καταναλωτές

Μοιραστείτε το:

Τσουνάμι εντολών από τις εταιρίες παροχής ενέργειας για αποσυνδέσεις ρεύματος σε πελάτες – οφειλέτες τους καθώς και για παύση εκπροσώπησης δέχτηκε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2019 αναφορικά με τις διακοπές ηλεκτροδότησης κυρίως σε στρατηγικούς κακοπληρωτές η αγορά επέλεξε σκληρή στρατηγική για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος.

Έτσι την περασμένη χρονιά ο ΔΕΔΔΗΕ δέχτηκε από τους προμηθευτές ρεύματος 360.644 εντολές αποσύνδεσης των παροχών πελατών τους κι εκτέλεσε 227.418. Από αυτούς επανασυνδέθηκαν, δηλαδή πλήρωσαν τις οφειλές τους όταν τους κόπηκε το ρεύμα 111.298.

Το 2019, όπως προκύπτει από την διαφορά εντολών αποσύνδεσης και επανασύνδεσης χωρίς ρεύμα έμειναν 116.120 καταναλωτές!

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση της ΡΑΕ δεν διευκρινίζεται πόσες από τις εντολές αποσύνδεσης είναι για λόγους οφειλών ή άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα η εντολή διακοπής να ζητήθηκε από τον ίδιο τον πελάτη. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως όσους δεν θέλουν να επιβαρύνονται οικονομικά από ακίνητα που δεν χρησιμοποιούν, όπως ξενοίκιαστα καταστήματα, εξοχικές κατοικίες.

Εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός του μεγάλου αριθμού εντολών που δόθηκαν από τους προμηθευτές για παύση εκπροσώπησης πελατών τους. Με βάση την έκθεση της ΡΑΕ, για το 2019 οι εντολές παύσης εκπροσώπησης που δόθηκαν από τους προμηθευτές στον Διαχειριστή ανήλθαν σε 310.333 και εκτελέστηκαν οι 280.962.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι οι εταιρίες προμήθειας ρεύματος εφάρμοσαν κι αυτό το μέτρο σε συνέχεια των εντολών αποσύνδεσης καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Διαχειριστής καθυστερούσε τις αποκοπές. Έτσι, με τον τρόπο αυτό οι πάροχοι έστελναν τους οφειλέτες στην καθολική υπηρεσία προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσουν το κόστος της επί ζημία παροχής ρεύματος.

Το πρόβλημα των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί τεράστια πληγή για τις εταιρίες παροχής ενέργειας, οι οποίες πέραν των προαναφερόμενων μέτρων επιδιώκουν μέσα από τα προϊόντα που διαθέτουν να επιβραβεύουν με μεγάλες εκπτώσεις τους συνεπείς πελάτες τους.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ