Γεραπετρίτης : Η Τουρκία είναι παρίας του Διεθνούς Δικαίου [vid]

Μοιραστείτε το:

Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλοκαίρι Μαζί», τόνισε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή αποτελεί τον παρία του Διεθνούς Δικαίου. Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό πρόβλημα. Από τη μία είναι αντιμέτωπη με μια σειρά αποτυχημένων επιχειρήσεων στην περιοχή κι από την άλλη με μείζονα οικονομική κρίση καθώς η τουρκική λίρα βουλιάζει. Κατά συνέπεια ο Ερντογάν προχωράει σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών, αφενός για να δηλώσει «παρών» στη διεθνή διπλωματική σκηνή κι αφετέρου για να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο κ. Γεραπετρίτης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε διπλωματικό μέσο και πρόσθεσε πως διπλωματικά βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση που είχαμε ποτέ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας, η Άγκυρα αντέδρασε σπασμωδικά στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ και ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για το θέμα αυτό, απάντησε ότι η θέση της αντιπολίτευσης καταρχήν δεν είναι ενιαία και ότι καλό θα ήταν όταν αναφερόμαστε σε εθνικά θέματα να μην τα προσεγγίζουμε με μικροπολιτική διάθεση.

ΑΟΖ Ελλάδα Αίγυπτος: Η αιγυπτιακή προεδρία χαρακτηρίζει «ιστορική εξέλιξη» την συμφωνία

«Ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου» χαρακτηρίζει η αιγυπτιακή Προεδρία την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας, πρέσβης Μπάσαμ Ράντι, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών των δύο χωρών, που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου.

«Η συμφωνία συμβάλλει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας στην Αίγυπτο και την Ελλάδα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους τους για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φίλων λαών», τονίζεται στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής Προεδρίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Αιγυπτίου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ανάγκη εντατικοποίησης του συντονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη συνοχή των συμφερόντων και των κοινών θέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας

Πέντε άρθρα περιλαμβάνει συνολικά η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, την οποία παρουσιάζει «ΤΟ ΒΗΜΑ», μια ημέρα μετά τις υπογραφές που έβαλαν στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Σάμεχ Σούκρι  προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Πιο αναλυτικά, στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας. Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Δείτε εδώ αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας.

Διαβάστε: Αυτός είναι ο χάρτης της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου – Τι λένε διπλωματικές πηγές

Δένδιας: Θα κάνουμε το καθήκον μας εάν η Τουρκία στείλει το Oruc Reis

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Ερωτηθείς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, εάν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Oruc Reis μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».

Περαιτέρω επισήμανε πως κανείς στην ΕΕ, κανείς από τους εταίρους και τους φίλους μας δεν περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση κάτι το διαφορετικό. Κληθείς να απαντήσει αν εκτιμά ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα εργάζεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, και επισήμανε ότι σε αυτό θα ήθελε να περιλάβει την Τουρκία. Υπογράμμισε επίσης πως αν η Τουρκία επιθυμεί να λειτουργεί σαν ταραξίας, αν επιθυμεί να απειλεί τις χώρες της περιοχής, αν επιθυμεί να λειτουργεί εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό αφορά την ίδια, και ότι η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει.

Διαβάστε: Ερντογάν: Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους – Ξεκινάμε γεωτρήσεις – Ενημέρωσα τη Μέρκελ

Προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα του 21ου αιώνα, έχει απομακρυνθεί από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, έχει φύγει από την εποχή των κανονιοφόρων, των απειλών και των οποιοδήποτε διεκδικήσεων. «Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που προασπίζει τα δικαιώματά της και τα ασκεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάναμε με την Αίγυπτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να «παγώσει» τις έρευνες και της υποσχέθηκε ότι θα κάνει και εκείνος ένα διάλειμμα, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως εκτιμά πάρα πολύ την παρουσία της γερμανικής προεδρίας και της καγκελαρίου στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, διακρίνοντας μια σαφή προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να παίξει ένα θετικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η γερμανική προεδρία έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες προανήγγειλε γεωτρήσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν βοηθούν και σημείωσε ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς μια πραγματικότητα και για να κάνει μια στροφή αν θελήσει να την κάνει. (Διαβάστε αναλυτικά).

Ερντογάν: Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους – Ξεκινάμε γεωτρήσεις

Ιδιαιτέρως ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, στην πρώτη εμφάνισή του μετά την υπογραφή της συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. «Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς τον σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το (πλοίο σεισμικών ερευνών) Barbaros Hayrettin σε αποστολή», δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα. Ο Ερντογάν δήλωσε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη δική της συμφωνία που σύναψε με τη Λιβύη.

Με NAVTEX απαντά η Τουρκία – Τερματίζει τις διερευνητικές επαφές

Λίγες ώρες μετά την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά. Τη στιγμή που το τουρκικό Υπουργικό Εξωτερικών χαρακτηρίζει «άκυρη» τη συμφωνία, η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, 10 με 11 Αυγούστου ανοιχτά του Καστελόριζου. (διαβάστε αναλυτικά)

Τσαβούσογλου: Απογοήτευση στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη 6 Αυγούστου με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τη Λιβύη, ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με βάση τις συντεταγμένες που είδαν, η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και επομένως δεν έχει ισχύ. Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι  ευχαριστεί τον κ. Μπορέλ για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε. Πρόσθεσε ότι «η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».

Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Τσαβούσογλου για τα περί ενόχλησης

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ,  Πήτερ Στάνο προχώρησε σε διάψευση των δηλώσεων Τσαβούσογλου περί υποτιθέμενης ενόχλησης της ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου προχώρησε ο , τονίζοντας ωστόσο ότι η εν λόγω συμφωνία είναι διμερές θέμα ενός Κράτους Μέλους με ένα τρίτο κράτος και δεν εναπόκειται στην Κομισιόν να τη σχολιάσει. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα του KYΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε: «Δεν γνωρίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εξουσιοδοτήσει κανένα Υπουργό Εξωτερικών τρίτης χώρας ώστε να μπορεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ».

Εκπροσωπώντας την ΕΕ, πρόσθεσε: «έχω να πω ότι η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την ΑΟΖ είναι ένα θέμα μεταξύ των δύο αυτών κρατών, διμερής μεταξύ κράτους μέλους της ΕΕ και ενός συγκεκριμένου τρίτου κράτους. Και για αυτό η Κομισιόν δεν θα την σχολιάσει, δεν είναι ο ρόλος της να σχολιάσει».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συναντήθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Μάλτα και συζήτησαν πράγματι την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά συζητούσαν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση που δημιουργήθηκε από πράξεις ενάντια σε δύο από τα Κράτη Μέλη της ΕΕ – σε ευθεία γραμμή με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) στις 13 Ιουλίου και ενόψει της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

«Αυτή ήταν η ουσία των συζητήσεων και είχε να κάνει με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και την εξεύρεση τρόπων να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα και των συνεπειών κυρίως μέσω των κινήσεων της Τουρκίας», επεσήμανε κάνοντας λόγο για «ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις». Όπως τόνισε «πρόκειται για τη συνέχεια των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, συζήτησαν στο τηλέφωνο και πριν από αυτό ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετέβη στην Άγκυρα».

«Θέλουμε να δούμε αντιστροφή του κλίματος, θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία προς όφελος και των δύο πλευρών», σημείωσε. Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει πληροφορίες για ενδεχόμενη πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich σημείωσε ότι «προβλέπεται συζήτηση των 27 για την Τουρκία», συμπληρώνοντας «σε αυτή τη φάση».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ