Ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ [vids]

Μοιραστείτε το:

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, είχε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας. Επιστρέφοντας από το Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και πριν μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών,  Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει το μπαράζ επικοινωνιών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα.

Διαβάστε: Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Ζαν-ιβ Λε Ντριάν, στις 21.30. Λίγο νωρίτερα, όπως γίνεται γνωστό, θα συνομιλήσει με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και του προσεχούς άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο στις 27-28 Αυγούστου. Επίσης, στο πλαίσιο των τακτικών μεταξύ τους επαφών, θα έχει νέα συνομιλία στις 20.00 με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Τέλος, θα επικοινωνήσει με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις βαν Χόλεν (Chris van Hollen) και Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez), στις 19.15 και 20.30 αντίστοιχα.

Ερντογάν σε Μέρκελ: Θέλουμε διάλογο

Τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό σε επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας, με φόντο την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας, στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επίσης, την Πέμπτη στις 14.00 ώρα Βρυξελλών πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Την επικοινωνία γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιντς, ενώ η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε μία ημέρα πριν από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, ο ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, τόνισε ότι η λύση στη διένεξη της Τουρκίας με την Ελλάδα σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον διάλογο. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή ισχυριζόμενος πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή προκαλείται από την Ελλάδα. Κάλεσε, μάλιστα, την Αθήνα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας. «Ο δρόμος προς μια λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης».

«Μέχρι τώρα με την Ελλάδα, ψάχναμε λύσεις στα προβλήματά μας, πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν εποφθαλμιούμε κανέναν, αλλά δεν εκχωρούμε και σε καμία άλλη χώρα τα δικαιώματά μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Mε το Καστελόριζο που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας διεκδικούν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με το μυαλό και την κοινή λογική. Είναι αστείο και αβάσιμο βάσει του διεθνούς δικαίου ένα νησί 10 τερτ, χιλιομέτρων να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. xλμ. Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ο δρόμος της λύσης στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Αν συμπεριφερθούμε με κοινή λογική και ευσυνειδησία, θα μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων στη βάση του καζάν-καζάν (win-win)», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κύπρος: Η Τουρκία πρέπει να κάνει ενέργειες αποκλιμάκωσης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε δε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ενέργειες για αποκλιμάκωσης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την ένταση στην περιοχή, ενώ προανήγγειλε οτι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί ο «ευρωπαϊκός» στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πέρα από τη Γαλλία.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτός θα πρέπει η Τουρκία να κάνει κινήσεις που με τις ενέργειες της έχει οδηγήσει την κατάσταση σε κλιμάκωση. Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον κ. Ερντογάν. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια και από άλλου ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε. Η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα επιχειρεί να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ήδη υπήρξε γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ κι εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου και σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι στρατικοποίηση μιας κατάστασης όπως αυτής που βιώνουμε σήμερα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι σημαντική για να στείλει κάποια μηνύματα σε σχέση με την παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Κόλπου και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας που επιχειρεί να αξιοποιήσει ένα κοινό στην περιοχή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της περιοχής και στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή δήλωση στήριξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γαλλία ανέλαβε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή σημειώνοντας ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει στο σύνολό της η Ε.Ε. «Η χθεσινή δήλωση Μακρόν είναι κάτι το οποίο καλωσορίζουμε. Σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση θα έπρεπε το σύνολο της Ε.Ε να επιδείκνυε περισσότερο ενδιαφέρον, αφού η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο γειτνιάζει με την Ε.Ε, αλλά πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ε.Ε. έχουν την προέλευσή τους από την περιοχή. Άρα η Ε.Ε θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Δυστυχώς δεν έχει και καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Γαλλία αναλαμβάνει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος έχει καλέσει τους ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. για μια συνάντηση στη Γαλλία με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την τουρκική συμπεριφορά. « Άρα, όλα αυτά δείχνουν το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης και θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες μέρες για κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις που αποδεικνύουν αυτό το ενδιαφέρον», κατέληξε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ