Ελληνοτουρκικά: Δύο Γαλλικά πολεμικά πλοία και δύο Rafale στην Ελλάδα έστειλε ο Μακρόν

Μοιραστείτε το:

Μία φρεγάτα , ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη, είναι η έμπρακτη γαλλική στρατιωτική παρουσία σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις. Στο ελικοπτεροφόρο-πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων επιβαίνει και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων.

Μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη, είναι η έμπρακτη γαλλική στρατιωτική παρουσία σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι Γάλλοι εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, έγινε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις. Στο ελικοπτεροφόρο-πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων επιβαίνει και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για ένα χειροπιαστό μήνυμα προς τον Ερντογάν.

Φυσικά η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική ακόμη και με τέτοιες κινήσεις, καθώς υπάρχουν και μικρά γράμματα, όπως αναφέρει σχετικά και η Ελληνίδα ανταποκρίτρια μεγάλων ΜΜΕ στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, η οποία έγραψε και το ακόλουθο tweet

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που προκαλούνται από τις μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις πετρελαϊκές έρευνες.

Στη συνέχεια ο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η γαλλική στρατιωτική παρουσία. «Προκειμένου να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου και να δείξει τη βούλησή του ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ο πρόεδρος αποφάσισε να ενισχύσει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επόμενων ημερών, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο.

Μήνυμα – απάντηση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την στήριξή του στο θέμα της τουρικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ξημερώματα της Πέμπτης 13 Αυγούστου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με tweet στον επίσημο λογαριασμό του.

Το μήνυμα, γραμμένο στα γαλλικά, αναφέρει: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μακρόν για την αλληλεγγύη του. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας, αλλά κι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

Εξάλλου, χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, που αποτελεί πρότυπο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών κατά το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος Αλ Σίσι συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στην Άγκυρα πως καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά και δεν εκβιάζεται. Παράλληλα, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο διαλόγου και προσφυγής στη Χάγη, αλλά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, και υπό συγκεκριμένους όρους, δηλαδή εάν η Τουρκία αποσύρει το Oruc Reis.

rafale m

Γαλλικά αεροσκάφη Rafale στην αεροπορική βάση της Πάφου

Τα γαλλικά αεροσκάφη θα σταθμεύσουν στην Πάφο και θα πραγματοποιούν περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ
Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale συνοδευόμενα από μεταγωγικό C 130, προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο στο πλαίσιο της νέας αμυντικής συμφωνίας Κύπρου – Γαλλίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Τα γαλλικά αεροσκάφη θα σταθμεύσουν στην Πάφο και θα πραγματοποιούν περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Θα συνεργάζονται επίσης με τις ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας στην περιοχή και εντός του Σεπτεμβρίου θα λάβουν μέρος σε αεροναυτικές ασκήσεις, με τη Κύπρο και ενδεχομένως άλλες χώρες.

 Επικοινωνία Ερντογάν με Μέρκελ και Μισέλ

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και την παρουσία του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα μάλιστα, που η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό «μαραθώνιο» με αιχμή την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Την επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Γερμανίδα καγκελάριο έκανε γνωστή ο ίδιος ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνέλευση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος AKP. Μάλιστα, όπως είπε η Τουρκία δεν αναζητεί περιπέτειες στη Μεσόγειο: «Η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι διάλογος και διαπραγμάτευση», υποστήριξε.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε δε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ενέργειες για αποκλιμάκωσης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την ένταση στην περιοχή, ενώ προανήγγειλε οτι το προσεχές διάστημα θα ενισχυθεί ο «ευρωπαϊκός» στόλος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την παρουσία και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πέρα από τη Γαλλία.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Για να επιτευχθεί αυτός θα πρέπει η Τουρκία να κάνει κινήσεις που με τις ενέργειες της έχει οδηγήσει την κατάσταση σε κλιμάκωση. Σήμερα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον κ. Ερντογάν. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια και από άλλου ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε. Η Γερμανία ως προεδρεύουσα χώρα επιχειρεί να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στη Μεσόγειο, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «ήδη υπήρξε γαλλική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ κι εκείνο που θα δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μια παρουσία όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά από έναν αριθμό κρατών-μελών της Ε.Ε που θα επεκτείνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Γαλλίας και Κύπρου και σε καμία περίπτωση δε θεωρούμε ότι στρατικοποίηση μιας κατάστασης όπως αυτής που βιώνουμε σήμερα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αλλά είναι σημαντική για να στείλει κάποια μηνύματα σε σχέση με την παραβατική πολιτική της Τουρκίας, η οποία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αλλά επεκτείνεται στη Λιβύη, τη Συρία, στο Ιράκ, σε κάποιες χώρες του Κόλπου και είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Τουρκίας που επιχειρεί να αξιοποιήσει ένα κοινό στην περιοχή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί από τις χώρες της περιοχής και στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή δήλωση στήριξης του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Γαλλία ανέλαβε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή σημειώνοντας ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει στο σύνολό της η Ε.Ε. «Η χθεσινή δήλωση Μακρόν είναι κάτι το οποίο καλωσορίζουμε. Σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση θα έπρεπε το σύνολο της Ε.Ε να επιδείκνυε περισσότερο ενδιαφέρον, αφού η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όχι μόνο γειτνιάζει με την Ε.Ε, αλλά πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Ε.Ε. έχουν την προέλευσή τους από την περιοχή. Άρα η Ε.Ε θα έπρεπε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Δυστυχώς δεν έχει και καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η Γαλλία αναλαμβάνει να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος έχει καλέσει τους ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. για μια συνάντηση στη Γαλλία με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την τουρκική συμπεριφορά. « Άρα, όλα αυτά δείχνουν το ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης και θα πρέπει να αναμένουμε τις επόμενες μέρες για κάποιες πιο συγκεκριμένες εξελίξεις που αποδεικνύουν αυτό το ενδιαφέρον», κατέληξε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ