Κορονοϊός: Η Ρωσία η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο κατά του Covid19 – Τί ανακοίνωσε ο Πούτιν

Μοιραστείτε το:

Το πρώτο εμβόλιο της Ρωσίας κατά του κορονοϊού αναπτύχθηκε από κοινού από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Υπουργείο Άμυνας. Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και το σύνολο των 38 εθελοντών ανέπτυξε ανοσία.

Σήμερα μάλιστα το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στον κόσμο, μετά από σχεδόν δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους.

Σε ομιλία του ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κοροναϊού και το περιέγραψε ως «πολύ σημαντικό βήμα για τον κόσμο».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Ρώσος Πρόεδρος, η κόρη του εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού.

«Πήρε μέρος στο πείραμα. Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, είχε θερμοκρασία σώματος 38 βαθμών, ενώ την επόμενη ημέρα έπεσε στους 37, αυτό ήταν» περιέγραψε ο Πούτιν, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η μαζική παραγωγή του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 θα ξεκινήσει σύντομα.

Παραγωγή σε δύο τοποθεσίες – Ενδιαφέρον ξένων χωρών

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι το πρώτο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αρχίσει να παράγεται σε δύο τοποθεσίες – το Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya και την εταιρεία Binnopharm. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ορισμένες χώρες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για το εμβόλιο και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) επενδύει στην παραγωγή και προώθηση του εμβολίου στο εξωτερικό.

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Gamaleya Research Institute και αποτελείται από δύο συστατικά που εγχύονται ξεχωριστά και χτίζουν μία μακρά ανοσία κατά του ιού.

Ανησυχία για την ασφάλεια

Η κίνηση ανοίγει το δρόμο για μαζικό εμβολιασμό, παρόλο που τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα συνεχίζονται.  Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ρωσία για την ανάπτυξη του εμβολίου της υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της να κερδίσει τον παγκόσμιο αγώνα για ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχίες καθώς ενδέχεται να θυσιάσει την ασφάλεια στον βωμό του «εθνικού κύρους

Εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου ενός βιομηχανικού φορέα που εκπροσωπεί πολυεθνικές που διεξάγουν κλινικές δοκιμές στη Ρωσία, χαρακτήρισαν την ταχεία καταχώριση του εμβολίου χωρίς να ολοκληρώσουν τις δοκιμές Φάσης III «κουτί της Πανδώρας».

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τη Ρωσία να ακολουθήσει τις καθιερωμένες οδηγίες και να περάσει “σε όλα τα στάδια” που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς εμβολίου.

Τα 900.000 πλησιάζουν τα κρούσματα στη Ρωσία

Σημειώνεται πως σήμερα η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 4.945 νέα κρούσματα κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 897.599 –ο τέταρτος υψηλότερος αριθμός περιστατικών στον κόσμο.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από COVID-19 αυξήθηκε σε 15.131 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ