Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει – Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

Μοιραστείτε το:

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, υποστήριξε πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο, δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως «με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου βολεύει την Τουρκία για δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην αναπτύξουμε τα πλοία μας στην περιοχή. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε.

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή που θα επιχειρήσει

Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια με προορισμό τη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, «έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πού βρίσκεται.

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει προκλητικά: «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται μαζί σου».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ