Τουρκική λίρα: Μεγαλύτερη «βουτιά» αναμένει η Goldman Sachs

Μοιραστείτε το:

Μεγαλύτερη υποτίμηση για το τουρκικό νόμισμα έναντι του δολαρίου αναμένει η Goldman Sachs σε νέα της έκθεση. Την Παρασκευή η λίρα έκλεισε στα 7,289 ανά δολάριο παραμένοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 7 ανά δολάριο. Μόνο τον Αύγουστο το τουρκικό νόμισμα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 4% (4,55%), επεκτείνοντας τις απώλειές του για το 2020 στο 22,5%.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω σε 7,75, 8 και 8,25 (τουρκικές λίρες ανά δολάριο) σε διάστημα 3, 6 και 12 μηνών αντίστοιχα, έναντι 7, 7,50 και 8 προηγουμένως.

«Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου είναι αυξημένοι, δεδομένης της αύξησης των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και ενός αφυκτικού πλαισίου στην τουρκική οικονομία με αύξηση του πληθωρισμού, περιορισμένων αποθεματικών, εξωτερικού χρηματοοικονομικού κενού και ενός μη συμβατικό μείγματος πολιτικής», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs οι ισχυρότεροι τριγμοί για το τουρκικό νόμισμα θα επέλθουν καθώς οι επενδυτές πιθανότατα θα ανησυχήσουν για το «επόμενο οικονομικό ντόμινο ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού».

Κριτική από τον γερμανικό Τύπο

Σκληρή κριτική ασκεί ο γερμανικός Τύπος στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που, όπως εκτιμά, έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε ιστορική πτώση, ενώ οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την Τουρκία.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνει πως η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά, με τις απώλειες έναντι του δολαρίου να διευρύνονται καθώς οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο νέας συναλλαγματικής κρίσης, επιτάχυνε την Πέμπτη την κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ, καταρρίπτοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως ένα δολάριο αντιστοιχούσε προχθές μέχρι και σε 7,3 τουρκικές λίρες. Από τις αρχές του 2020 η λίρα έχασε το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Η αναλύτρια της Commerzbank Αντγιε Πρέφτσκε αποδίδει την αρνητική εξέλιξη στην απουσία μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα, καθώς και στο βασικό επιτόκιο του 8,25%».

Η Die Welt παρατηρεί πως ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το 2019 στην αναδιάρθρωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και από τότε ο επικεφαλής της Μουράτ Ουσάλ εφαρμόζει μέτρα επεκτατικής πολιτικής, εκτιμά ο αναλυτής της DZ Bank Τομπίας Γκρούμπερ.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, μειώνει τα επιτόκια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα αυξήσει για να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα, όπως μαθαίνει στο πανεπιστήμιο κάθε οικονομολόγος.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στην παρούσα φάση ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,25%, ενώ το βασικό επιτόκιο μόλις στο 8,25%.

Στο κενό οι δηλώσεις Ερντογάν

Φυσικά, τα μηνύματα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν έντονους κλυδωνισμούς στη τουρκική οικονομία.

Ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι τιμές του χρυσού θα ρυθμιστούν στα σωστά επίπεδά τους και πως η αστάθεια είναι προσωρινή, μετά την πτώση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό για δύο ημέρες στη σειρά. Ωστόσο, οι δηλώσεις του δεν  φαίνεται να έχουν κύρος στις αγορές με την λίρα να συνεχίζει την «αιμορραγία».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ