Εύβοια πλημμύρες: Παρέμβαση εισαγγελέα – Έρευνα για κακούργημα

Μοιραστείτε το:

Εισαγγελική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας για τα αίτια της τραγωδίας στην Εύβοια από τις φονικές πλημμύρες, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους οχτώ άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προκοπίου ανοίγει διπλή έρευνα , μια από την πυροσβεστική για παραλείψεις και λάθη στο χειρισμό του φαινόμενου και μια από πταισματοδίκη για τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και παράνομες επιχωματώσεις στην  κοίτη του ποταμού «Λήλαντα».

Ειδικότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας έδωσε την πρώτη παραγγελία για διενέργεια έρευνας στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας. Από αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη από τον κ. Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο στους πολίτες που έχτισαν ή μπάζωσαν παράνομα αλλά κυρίως τις υπηρεσίες και τα στελέχη τους που δεν έπραξαν το καθήκον τους.

Αναμένεται να οριστεί και ειδικός πραγματογνώμονας από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων, ο οποίος θα συντάξει πόρισμα- μελέτη για να διαπιστωθούν οι τυχόν παθογένειες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, με εντολή του κ. Προκοπίου, ότι ο αντεισαγγελέας Χαλκίδας θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στα σημεία των καταστροφών, συνοδευόμενος από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους – Συγκλονίζουν οι περιγραφές

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες και οι μνήμες όσων βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές δύσκολα θα σβήσουν. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες πολιτών που απεικονίζουν το τραγικό της κατάστασης και προκαλούν ανατριχίλα:

«Δέσαμε ηλικιωμένους στο δέντρο για να τους σώσουμε»

«Με πήρε ο ξάδερφός μου στις 4.30 το πρωί και μου φώναζε “Πνιγόμαστε! Κάνε κάτι, σε παρακαλώ”. Ήταν μαζί με τους γονείς του, έχουν άνοια. Ξαφνικά εκεί που κοιμούνταν είδαν νερό κάτω απ’ την πόρτα, με το που άνοιξαν την πόρτα τους πήρε το νερό. Ήμουν στα 100 μέτρα και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Κρατιόμουν απ’ το χέρι με έναν άλλο θείο μου, το ποτάμι μας πέταξε πάνω σε ένα σύρμα, αν δεν ήταν αυτό θα είχαμε πνιγεί κι εμείς. Ο ξάδερφός μου έδεσε με ένα λουρί τον θείο, τη θεία και το σκυλί μας πάνω σε έναν φοίνικα και προσπαθούσε να την κρατήσει γιατί έφευγε μέσα στο νερό», τόνισε στο Star η Καλομοίρα Μπερτόλη, η οποία έζησε δραματικές στιγμές και συνέχισε:

«Ήταν τα πυροσβεστικά, φωνάζαμε βοήθεια και δεν μας άκουγε κανείς. Τα πυροσβεστικά έφευγαν, προσπαθούσαμε να σωθούμε μόνοι μας με τον υπόλοιπο κόσμο. Να φωνάζουμε βοήθεια και να μην μπορούμε να φτάσουμε. Κάποια στιγμή έσπασε κι ο δρόμος. Μετά από πολλές ώρες κατάφερε ένα πυροσβεστικό με αυτοθυσία να σώσει μωρά και γυναίκες. Τα δύο πυροσβεστικά στις 4.00 η ώρα μπορούσαν να σώσουν κόσμο και φύγανε, γιατί δεν μπορούσαν να το διακινδυνεύσουν».

«Δεν έχει μείνει τίποτα, δεν υπάρχει τίποτα. Όλα είναι μπάζα και λάσπη. Ούτε σπίτια, ούτε θάλασσα, ούτε δρόμοι», κατέληξε η ίδια.

Η αρχή της τραγωδίας

Οι πλημμύρες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν η νεροποντή κατέκλυσε τις περιοχές αυτές. Πολλοί από τους κατοίκους πάνω στον πανικό τους να σώσουν τις περιουσίες τους παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και βρήκαν τραγικό θάνατο. Όσοι κατάφεραν να σωθούν προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ και να μαζέψουν ό,τι απέμεινε.

Νεκροί βρέθηκαν ένα βρέφος 8 μηνών και δύο ενήλικες στην περιοχή Πολιτικά, δύο ακόμη στο Μπούρτζι Ευβοίας και ακόμη δυο πολίτες στην περιοχή Αμφιθέα.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για σορό που εντοπίστηκε στην παραλία Καλάμου και θα μεταφερθεί στο ΚΑΤ προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ