Ελληνοτουρκικά: Επαφές Μητσοτάκη με Ευρωπαϊκή ένωση και ΝΑΤΟ για την προκλητικότητα της Άγκυρας

Μοιραστείτε το:

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τη συμφωνία που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα και η Αίγυπτος για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας στάθηκαν επίσης οι «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, είδηση που έθεσε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ εκτάκτως συνεδριάζει το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Διαβάστε αναλυτικά

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το Oruc Reis απέπλευσε συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Διαβάστε αναλυτικά

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει – Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

Μάλιστα, νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια με προορισμό τη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, «έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πού βρίσκεται.

Στο σκηνικό ένταση που στήνει η Τουρκία προστέθηκε ο προκλητικός ισχυρισμός ότι η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, στον οποίο προέβη ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τέλος την τακτική των προκλήσεων ενισχύει και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μιλώντας στο CNN Turk, κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο. Διαβάστε αναλυτικά

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ