Έκρηξη στη Βηρυτό: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου

Μοιραστείτε το:

Λιγότερο από μία βδομάδα μετά από τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 160 ανθρώπους, η κυβέρνηση του Λιβάνου πήρε επισήμως την απόφαση να παραιτηθεί. «Ολόκληρη η κυβέρνηση παραιτήθηκε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Χαμάντ Χασάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ακόμη, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, θα μεταβεί στο προεδρικό παλάτι για να ενημερώσει επίσημα τον πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Άουν για την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Χασάν Ντιάμπ, επικεφαλής της κυβέρνησης του Λιβάνου εδώ και σχεδόν 7 μήνες, αναμένεται να εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος στις 19.30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το γραφείο του. Όπως αναφέρεται, ο κ. Ντιάμπ και το υπουργικό του συμβούλιο, θα παραμείνουν προσωρινά στα πόστα τους, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Περιβάλλοντος, υπέβαλλαν την παραίτησή τους. Η επικείμενη παραίτηση της κυβέρνησης θα αναγκάσει τον Λίβανο να αναζητήσει τον τρίτο κατά σειρά πρωθυπουργό σε διάστημα μικρότερο του έτους, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί τις επιδεινούμενες κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα σε διάφορα μέτωπα.

H φονική έκρηξη

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, 4 Αυγούστου, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 158 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 6.000, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Η έκρηξη, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, προκλήθηκε από το νιτρικό αμμώνιο 2.750 τόνων που είχε κατασχεθεί το 2014 και είχε αποθηκευτεί στο λιμάνι από τότε.

Βαρύς ο απολογισμός – Πολλοί οι αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 158 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την έκρηξη και άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου. Ωστόσο, πονοκέφαλο δημιουργεί στις αρχές του Λιβάνου στην Βηρυτό το γεγονός πως ακόμη υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι από την φονική έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι ωστόσο, πως ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και πολλοί ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα των εκρήξεων. Αυτό περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα, όπως τόνισε και ο περιφερειάρχης της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι. Είναι οδηγοί φορτηγών και αλλοδαποί εργαζόμενοι», σημείωσε ο Μαρουάν Αμπούντ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαντίντ. «Κανείς δεν μπορεί να τους αναγνωρίσει· πρόκειται για δύσκολο καθήκον που θα πάρει καιρό».

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πρωτεύουσας, Μαρουάν Αμπούντ.

Η έκρηξη γιγαντιαίων διαστάσεων θεωρείται ότι είναι η δεύτερη πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας, η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αιματηρές συγκρούσεις το Σαββατοκύριακο

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Βηρυτού το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί στις ταραχές ανήλθε σε περίπου 200.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ