Διευθυντής ΕΜΥ: Ατυχής και άδικη η δήλωση Χαρδαλιά περί μη επαρκούς πρόβλεψης από τους μετεωρολόγους

Μοιραστείτε το:

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολλυδάς απαντά στον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κυβερνητική ολιγωρία κι ανεπάρκεια, στη διαχείριση της καταστροφής που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην Εύβοια, πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους μετεωρολόγους λέγοντας ότι δεν είχε δοθεί επαρκής πρόβλεψη.

«Το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “…δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την Πολιτεία» .

Όπως εξηγεί, «τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγει πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ν. Χαρδαλιάς (εκτός από την προκλητική δήλωση «αν λειτουργούσε το 112, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών») επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στους μετεωρολόγους λέγοντας πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Η απάντηση

Στους ισχυρισμούς του όμως απαντά αναλυτικά ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ ο οποίος -στο προσωπικό του ιστολόγιο– παραθέτει τα σχετικά στοιχεία και σημειώνει ότι «οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι από όλους οι μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων, δεν τους εκπλήσσουν οι αποκλίσεις, γι’ αυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές».

Όπως τονίζει, «στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ