Κορονοϊός: Τέρμα κι επισήμως στις λιτανείες – Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τον Δεκαπενταύγουστο [vid]

Μοιραστείτε το:

Στην αναστολή διεξαγωγής κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, προχωρά και  επισήμως η κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το βράδυ της Κυριακής εκδόθηκε ΚΥΑ η οποία απαγορεύει ρητώς τις λιτανείες. Μάλιστα, αναφέρεται πως οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Η παρούσα ΚΥΑ ισχύει από τη δημοσίευσή της έως την 31η Αυγούστου 2020.

Την απόφαση συνυπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών.

Σημειώνεται πως, στην τελευταία ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου δεν υπάρχει καμία αναφορά στα περί «αναστολής» των λιτανειών.

Για την ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις λιτανείες, είχε μιλήσει το Σάββατο στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για την απαγόρευση.

Όπως είπε «είναι σαφές ότι η Εκκλησία στάθηκε στο πλευρό της Πολιτείας από την αρχή της υπόθεσης αυτής και συγχαίρει όλους τους ανθρώπους της υγείας που έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά πρέπει να διευκρινισθούν κάποια πράγματα, όπως έγινε και με το δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου χθες. Δεν υπήρξε κάποια σύσταση αποκλεισμού από την τέλεση λιτανειών. Απλούστατα στην εγκύκλιο του Ιουλίου έγραφε ότι η τέλεση λιτανειών θα πραγματοποιείται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού και ει δυνατόν, εν συντομία».

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε πως εναπόκειται στην κρίση κάθε ποιμενάρχη αν θα γίνουν οι λιτανείες. «Οι λιτανείες θα γίνουν μια φορά για τη γιορτή της Παναγίας και αυτό θα γίνει κυρίως σε μεγάλες πανηγύρεις. Στα χωριά μας δηλαδή που εορτάζουν, υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος» πρόσθεσε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ