Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Αυγούστου 2020: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

Μοιραστείτε το:

Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, το Σάββατο 8 Αυγούστου 2020, τιμά τον Άγιο Αιμιλιανό τον Ομολογητή, επίσκοπο Κυζίκου, τον Άγιο Μύρωνα, τον Άγιο Τριαντάφυλλο από τη Ζαγορά, τον Όσιο Θεοδόσιο ηγούμενο Ορόβων, καθώς και τους Αγίους Ελευθέριο, Λεωνίδη και τα Άγια Νήπια. Επίσης, τιμά τους Αγίους Δέκα Όσιους και Ασκητές από την Αίγυπτο, τους Αγίους Δύο Μάρτυρες από την Τύρο, τον Άγιο Στυράκιο και την Aνάμνηση των εγκαινίων των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Επιπλέον, τιμά τον Άγιο Αναστάσιο από τη Βουλγαρία, τον Όσιο Γρηγόριο τον ζωγράφο τον εν τω σπηλαίω και την Ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού της Θεοτόκου εν Ιερουσαλύμοις. Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν ο Μύρωνας, η Μύρα, η Μίρκα, ο Τριαντάφυλλος, η Τριανταφυλλιά, η Φύλλη, η Φύλλια, η Φυλλιώ, η Φυλλίτσα, η Τριανταφυλλένια και η Ρόζα. Χρόνια τους πολλά και ευτυχισμένα!

Ο Άγιος Μύρων, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, καταγόταν από την Κρήτη, από την πόλη Aυρακία (κοντά στην Κνωσσό) από μικρός διακρινόταν για το ζήλο του και την βαθιά πίστη του στον Θεό. Αφού παντρεύτηκε, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της γης. Από αυτό που έβγαζε έδινε ένα μέρος στους φτωχούς και όσο έδινε τόσο η σοδειά του αυξάνονταν. Χειροτονήθηκε ιερέας και μετά το σταμάτημα του διωγμού των χριστιανών, έγινε δεσπότης στον επισκοπικό θρόνο της Κρήτης. Στα χρόνια που ήταν δεσπότης στην Κρήτη, έκανε πάρα πολλά θαύματα. Πέθανε σε ηλικία εκατό ετών.

Ο ένδοξος νεομάρτυρας  Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στην Ζαγορά της Μαγνησίας το 1663. Από μικρός εργαζόταν ως ναύτης σε ένα από τα πιο περίφημα ζαγοριανά καράβια. Το καλοκαίρι του 1680 το πλοίο του έδεσε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο Τριαντάφυλλος επισκέφτηκε τις εκκλησίες και τα αγιάσματα της Πόλης. Για κάποιο άγνωστο σε μας λόγο, ήρθε σε φιλονικία με κάποιους Τούρκους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν ότι δήθεν ήθελε να γίνει Μωαμεθανός. Ο Τριαντάφυλλος όμως αρνήθηκε τη συκοφαντία και μένοντας σταθερός και ακλόνητος στην πίστη του έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου την 8η Αυγούστου του 1680 στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινουπόλεως, σε ηλικία 18 ετών. Την ημέρα αυτή τιμάται και η μνήμη του τόσο στη Ζαγορά, όσο και στις Αλυκές Βόλου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ