Κύπρος Πυρκαγιές: Συνεχίζονται ανεξέλεγκτα – Έργο εμπρηστών [vid]

Μοιραστείτε το:

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Δύναμης, Χρήστο Ανδρέου, η Αστυνομία αξιολογεί πληροφορίες για δύο ύποπτα οχήματα, τα οποία κινούνταν στις περιοχές των πυρκαγιών. Ταυτοχρόνως λαμβάνει καταθέσεις από πάρα πολλά άτομα, κατοίκους της περιοχής για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που πιστεύεται ότι οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ καταγράφηκαν τουλάχιστον 6 εστίες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κοινοτάρχης Δοράς ανέφερε ότι αντιλήφθηκε την πυρκαγιά που βρισκόταν πολύ κοντά στο χωριό μετά τις 2.30 τα ξημερώματα και αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκένωση για προληπτικούς λόγους. Μαζί με την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα χτυπούσαν από πόρτα σε πόρτα και κατάφεραν να μαζέψουν τους κατοίκους στην πλατεία. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στην είσοδο του χωρίου, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε να τους μεταφέρουν εκτός αφού στο μεταξύ αποτράπηκε ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιά στο χωριό.

Το πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα μέτωπο της πυρκαγιάς, που εκτείνεται στα 20 χιλιόμετρα, το γεγονός ότι σε ελάχιστο χρόνο το πύρινο μέτωπο επεκτάθηκε από την Αρχιμανδρίτα της Πάφου στην Δορά της Λεμεσού, καθώς και η ώρα που εκδηλώθηκε η τεράστια πυρκαγιά, καθιστούν πέραν πάσης αμφιβολίας γεγονός την κακόβουλη ενέργεια.

Στο μεταξύ αγών με τις φλόγες δίνουν οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης με πέραν των 30 πυροσβεστικών οχημάτων με τα πληρώματα τους, προωθητές γαιών ενώ σε εφαρμογή τέθηκε και το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή των χωριών Μούσερε , Αρχιμανδρίτα και Δορά.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέα Κεττή το μέτωπο Αρχιμανδρίτας είναι στην επιχειρησιακή ευθύνη του Τμήματος Δασών . Όσο αφορά τα μέτωπα Μούσερε και Δορά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία είπε ο κ. Κεττής στο ΚΥΠΕ επιχειρεί με 5 και 7 πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματα τους.

Δυστυχώς συμπλήρωσε ο κ. Κεττής υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και για αυτό οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται.

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι για σκοπούς προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, απαγορεύεται η διακίνηση ιδιωτικών οχημάτων σε όλους τους δασικούς δρόμους, από το Σάββατο 8 Αυγούστου μέχρι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, 2020. Σύμφωνα με το άρθρο 44 οι παραβάτες είναι ένοχοι αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης τους υπόκεινται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (Euro5.000) ή και στις δύο (2) αυτές ποινές.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ