Η κινεζική οικονομία “ανθίζει” μέσα στην κρίση: Άλμα 10,4% έκαναν οι εξαγωγές

Μοιραστείτε το:

Η κινεζική οικονομία “ανθίζει” μέσα στην κρίση: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,5% τον Ιούλιο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 10,4% και 1,6% αντίστοιχα. Το ύψος του εξωτερικού εμπορίου καταγράφηκε στα 2,93 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 422,14 δισεκατομμύρια δολάρια) τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εμπορικού πλεονάσματος 442,23 δισεκατομμυρίων γουάν, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων (GAC). Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου το εξωτερικό εμπόριο των αγαθών κατέγραψε ετήσια μείωση 1,7% στα 17,16 τρισεκατομμύρια γουάν, μειωμένο κατά 1,5%, σε σύγκριση με τη μείωση του α’ εξαμήνου.

Το Πεκίνο φαίνεται να αντιδρά καλά στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, καθώς εγχώριες και ξένες εταιρείες (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) επεκτείνονται και αναπτύσσονται με ταχύτατο ρυθμό. Πρόσφατα η αμερικανική Cargill ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει θυγατρική στην Σανγκάη, εκφράζοντας την περαιτέρω δέσμευση και εμπιστοσύνη στην κινεζική αγορά. Ο πρόεδρος του ασιατικού τμήματος της εταιρείας δήλωσε πως η νέα εταιρεία θα εξυπηρετεί αποτελεσματικότερα πελάτες στην Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στην Σανγκάη εισέρρευσαν 10,28 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις στο πρώτο μισό του 2020, δηλαδή αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση. Και οι εγχώριες εταιρείες όμως καταγράφουν καλές επιδόσεις. Η Tianjin Golden Wheel Bicycle Group, είδε τις εξαγωγές της στο πρώτο μισό του 2020 να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Κίνα κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις στην προσέλκυση επενδύσεων και στην δημιουργία φιλικού κλίματος για τις επενδύσεις την περίοδο 2005 με 2020, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανάλυση του Brookings Institute, ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ζημιώσει την αμερικανική Οικονομία. Από την μία πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν κλείσει συμφωνία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, η οποία δεσμεύει την Κίνα να αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αυτού του ύψους ως το τέλος του 2021. Από την άλλη, ο οικονομικός πόλεμος  που ακολούθησε με κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες , έχουν προκαλέσει απώλειες στις ΗΠΑ, με τον Moody’s να κάνει λόγο για απώλειες 300.000 θέσεων εργασίας και ενός 0,3% του αμερικανικού ΑΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Xinhua και Brookings

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ