ΑΟΖ Ελλάδα Αίγυπτος: «Δεν υπάρχει συμφωνία – Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις», διαμηνύει ο Ερντογάν [vids]

Μοιραστείτε το:

Ιδιαιτέρως ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, στην πρώτη εμφάνισή του μετά την υπογραφή της συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Από την Αγία Σοφία, όπου βρέθηκε για την προσευχή της Παρασκευής, προέβη στις εξής δηλώσεις:

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσουμε τις γεωτρήσεις. Τώρα τις ξεκινούμε και πάλι. Ενημερώσαμε σχετικά τη Μέρκελ», είπε ο Ερντογάν. Και συνέχισε: «Τι κάνουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος; Αφού υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Λιβύη, όλοι έπεσαν σε αυτό το γεγονός. Αυτή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει αξιοπρέπεια. Η Μέρκελ μου ζήτησε να σταματήσω τις εργασίες γεώτρησης. Είπαμε, “εάν εμπιστεύεστε την Ελλάδα, θα σταματήσουμε να δουλεύουμε για μερικές εβδομάδες, αλλά εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε”.

Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και τώρα συνεχίζουμε αμέσως τις εργασίες γεώτρησης. Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία μας με τη Λιβύη με αποφασιστικότητα. Ειδικά στις ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, δεν χρειάζεται καν να διαπραγματευτούμε με εκείνους που δεν έχουν δικαιώματα ή νόμους”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με NAVTEX απαντά η Τουρκία – Τερματίζει τις διερευνητικές επαφές

Λίγες ώρες μετά την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά. Τη στιγμή που το τουρκικό Υπουργικό Εξωτερικών χαρακτηρίζει «άκυρη» τη συμφωνία, η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε Navtex μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, 10 με 11 Αυγούστου ανοιχτά του Καστελόριζου. (διαβάστε αναλυτικά)

Τσαβούσογλου: Απογοήτευση στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι από την πλευρά της ΕΕ υπήρξε μεγάλη απογοήτευση για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη 6 Αυγούστου με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τη Λιβύη, ανέφερε ότι άκουσαν εκεί για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με βάση τις συντεταγμένες που είδαν, η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας την οποία είχε ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και επομένως δεν έχει ισχύ. Στις δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι  ευχαριστεί τον κ. Μπορέλ για τις προσπάθειές του για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο έγιναν κάποιες προσπάθειες, τόσο από τη Γερμανία, όσο και από την ΕΕ και ιδιαίτερα από τον Ζοζέπ Μπορέλ», είπε. Πρόσθεσε ότι «η στάση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα είναι γνωστή. Κάνουμε βήματα ως μια χώρα με αυτοπεποίθηση και κάναμε ανασκόπηση όλων αυτών».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία η συμφωνία

Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση του, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων σήμερα το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών», σημείωσε. «Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ