Λευκός Οίκος: Ηχηρή παρέμβαση για τη Λιβύη

Μοιραστείτε το:

Σε μια αξιοσημείωτη παρέμβαση για τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, προχώρησε ο Λευκός Οίκος με δήλωση του Ρόμπερτ Ομπράιαν, συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το hellasjournal.com.

Μεταξύ άλλων εξαπολύει πυρά εναντίον των ξένων δυνάμεων που «εκμεταλλεύονται την σύγκρουση», φωτογραφίζοντας την Τουρκία και τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει. Επιπλέον εγκαλεί όσες δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν «μόνιμη στρατιωτική παρουσία ή με έλεγχο των πόρων που ανήκουν -όπως σημειώνεται- στο λαό της Λιβύης».

Υπογραμμίζει ότι οι δυνάμεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά στον εμφύλιο της Λιβύης, «υπονομεύουν στα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου».

Η δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά από την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Λιβύη. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην ξένη στρατιωτική συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μισθοφόρων και ιδιωτικών στρατιωτικών “εργολάβων”, από όλες τις πλευρές.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες ξένων δυνάμεων για εκμετάλλευση της σύγκρουσης – για παράδειγμα, με τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας ή με έλεγχο των πόρων που ανήκουν στο λαό της Λιβύης – αποτελούν σοβαρές απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο εμπόριο.

Επιπλέον, αυτές οι προσπάθειες υπονομεύουν τα συλλογικά συμφέροντα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων και των εταίρων μας στην περιοχή της Μεσογείου. Η κλιμάκωση θα εμβαθύνει και θα παρατείνει τη σύγκρουση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες για τη Λιβύη, και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πλευρά που «κερδίζει» (εννοεί από τον εμφύλιο).

Οι Λίβυοι μπορούν να κερδίσουν μόνο εάν συναντηθούν για να ανακτήσουν την κυριαρχία τους και να ανοικοδομήσουν μια ενωμένη χώρα. Ως ενεργός, αλλά ουδέτερος, παράγοντας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν διπλωματική εμπλοκή 360 μοιρών με τη Λιβύη και τα εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση για να βρουν μια λύση που να υποστηρίζει την κυριαρχία της Λιβύης και να προστατεύει τα κοινά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων και των εταίρων μας.

Προς τούτο, καλούμε όλα τα μέρη – τόσο εκείνα που είναι υπεύθυνα για την τρέχουσα κλιμάκωση όσο και εκείνα που εργάζονται να την τερματίσουν – να επιτρέψουν στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου να συνεχίσει το ζωτικό έργο της, με πλήρη διαφάνεια και να εφαρμόσει μια λύση αποστρατικοποίησης λύση για τη Σύρτη και την αλ-Τζούφρα, να υπάρξει σεβασμός για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και οριστικοποίηση της εκεχειρίας στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη βάση των 5+5».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ