Γούλβς – Ολυμπιακός: Αφιέρωμα στις αναμετρήσεις του Θρύλου στην Αγγλία [vids]

Μοιραστείτε το:

Ο Ολυμπιακός και η Γούλβς διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε έναν αγώνα δίχως αύριο. Έναν “τελικό” με έπαθλο την πρόκριση στους 8 του UEFA Europa League. Με αφορμή λοιπόν τη σπουδαία αυτή αναμέτρηση, το flash.gr κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, στην προϊστορία των αναμετρήσεων των Πειραιωτών στο Νησί για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μια ιστορία πικρή στην αρχή αλλά με πολλή …γλύκα και ευχάριστες αναμνήσεις τα τελευταία χρόνια για τους ερυθρόλευκους.

Εν αρχή η Γουέστ Χαμ. Την σεζόν 1965-66 ο Ολυμπιακός του Μπούκοβι έπαιξε στο Λονδίνο στις 23 Νοεμβρίου 1965 στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κυπελλούχων και γνώρισε την ήττα με 4-0 από μια ομάδα που διέθετε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Μάρτιν Πίτερς, ο Μπόμπι Μούρ και ο Τζεφ Χερστ που αργότερα θα γίνονταν παγκόσμιοι πρωταθλητές με την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Ήττα εκ νέου με 4-0 γνώρισε ο Ολυμπιακός από την Τότεναμ τη σεζόν 1972-73 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μία Τότεναμ που είχε μάλιστα κατακτήσει το τρόπαιο την προηγούμενη χρονιά. Παρηγοριά για τους ερυθρόλευκους αποτέλεσε η νίκη γοήτρου με 1-0 στη ρεβάνς του σταδίου Γ. Καραϊσκάκης.

Η επόμενη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με αγγλική ομάδα άργησε πολύ. Ήρθε την αγωνιστική περίοδο 2000-01 με την Λίβερπουλ να είναι ο αντίπαλος για την ομάδα του Τάκη Λεμονή που είχε διαδεχτεί τον Γιάννη Μαντζουράκη (κάθισε στον πάγκο στο πρώτο ματς στην Αθήνα). Στις 7 Δεκεμβρίου 2000 οι ερυθρόλευκοι γνώρισαν την ήττα με 2-0 στο Άνφιλντ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ χάρη στα γκολ των Έμιλ Χέσκεϊ και Νικ Μπάρμπι. Η Λίβερπουλ εκείνη την σεζόν μάλιστα στο τέλος κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας στον τελικό 5-4 την Αλαβές.

Στις 23 Οκτωβρίου του 2001 το Όλντ Τράφορντ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον υποδέχτηκαν τον Ολυμπιακό για τη φάση των ομίλων του Champions League. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος αν και έπαιζε τραυματίας πραγματοποίησε ηρωική εμφάνιση (μεταξύ άλλων απέκρουσε πέναλτι του Ρούντ Φαν Νιστελρόι) αλλά στο τελευταίο δεκάλεπτο η Γιουνάιτεντ βρήκε τις λύσεις και πήρε τη νίκη με 3-0 με τέρματα των Σόλσκιερ, Γκίγκς και Φαν Νιστελρόι. Ένα χρόνο μετά, το Μάντσεστερ υποδέχθηκε και πάλι τον Ολυμπιακό για τους ομίλους του Champions League. Οι Πειραιώτες με σαφώς χειρότερη εμφάνιση από αυτή της προηγούμενης σεζόν ηττήθηκαν με 4-0 (Βερόν 2, Γκίκς, Σόλσκιερ τα γκολ).

Την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League για την περίοδο 2004-05 (8 Δεκεμβρίου) η Λίβερπουλ υποδέχθηκε στο Άνφιλντ τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς προκρινόταν ακόμη και με ήττα με ένα γκολ διαφορά. Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό. Ο Ριβάλντο με φάουλ άνοιξε το σκορ και πλέον η Λίβερπουλ ήθελε 3 γκολ για να προκριθεί αυτή. Τα βρήκε στο δεύτερο ημίχρονο με τον Στίβεν Τζέραρντ να εκτελεί τους ερυθρόλευκους για το τελικό 3-1 που έστειλε τη μεν Λίβερπουλ στα νοκ άουτ του Champions League το οποίο και κατέκτησε στη συνέχεια στον απίθανο τελικό της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν, τον δε Ολυμπιακό στο Europa League όπου αφότου απέκλεισε τη γαλλική Σοσό βρήκε πάλι στο δρόμο του μια αγγλική ομάδα. Η Νιούκαστλ του Άλαν Σίρερ απέκλεισε τους Πειραιώτες με δύο νίκες εκ των οποίων η μια στην Αγγλία στις 16 Μαρτίου 2005 με 4-0.

Στις 5 Μαρτίου 2008 η Τσέλσι του Αβραάμ Γκραντ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο Στάμφορντ Μπριτζ στη ρεβάνς του 0-0 του Φαλήρου για τους 16 του Champions League. Το τελικό 3-0 για τους μπλε του Λονδίνου που έφτασαν μέχρι τον τελικό εκείνη τη χρονιά διαμορφώθηκε με τέρματα των Μπάλακ, Καλού και Λάμπαρντ.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Άρσεναλ στο Emirates Stadium και γνώρισε την ήττα με 2-0 παρά τη μεγάλη εμφάνιση του Αντώνη Νικοπολίδη χάρη σε γκολ των Φαν Πέρσι και Αρσάβιν στο τελευταίο 12λεπτο της αναμέτρησης. Τις επόμενες δύο σεζόν (2011-12 και 2012-13) ο Ολυμπιακός με προπονητές τους Ερνέστο Βαλβέρδε και Λεονάρντο Ζαρντίμ αντίστοιχα επισκέφθηκε εκ νέου το Λονδίνο για τους ομίλους και παρότι γνώρισε ισάριθμες ήττες από τους κανονιέρηδες με 2-1 (το γκολ ο Νταβίντ Φουστέρ) την πρώτη χρονιά και 3-1 (το γκολ ο Μήτρογλου) την δεύτερη κοίταξε στα μάτια την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ στέλνοντας ένα μήνυμα για τη συνέχεια….

Τη σεζόν 2013-14 ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Ισπανό Μίτσελ βρήκε στο δρόμο του στη φάση των 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο ύστερα από την αποχώρηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Ντέιβιντ Μόγες ήταν πλέον στο τιμόνι και παρά τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς στην Ελλάδα με 2-0, το ματς της 19ης Μαρτίου 2014 ήταν εφιαλτικό για τους ερυθρόλευκους που εμφανίστηκαν με μαύρη εμφάνιση στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς ο Φαν Πέρσι με χατ-τρικ έστειλε τους “Κόκκινους Διαβόλους” στην επόμενη φάση του θεσμού.

Οι επισκέψεις του Ολυμπιακού στην Αγγλία μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζαν να παίρνουν τη μορφή …. κατάρας για τους ερυθρόλευκους καθώς σε κάθε τους επίσκεψη γνώριζαν την ήττα και πολλές φορές μάλιστα με βαρύ σκορ. Αυτή η γκίνια έσπασε εν τέλει στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015 στο Emirates Stadium απέναντι στην Άρσεναλ. Ο Πορτογάλος Μάρκο Σίλβα καθοδήγησε μαεστρικά τον Ολυμπιακό και πήρε το πρώτο διπλό του Θρύλου στην Αγγλία. Ο Φελίπε Πάρντο άνοιξε το σκορ, η Άρσεναλ ισοφάρισε άμεσα, ο Κώστας Φορτούνης με απευθείας εκτέλεση κόρνερ (!) έκανε το 1-2 και παρότι η Άρσεναλ είχε και πάλι απάντηση, ο Άλφρεντ Φινμπόγκασον με το “χρυσό” του γκολ έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.

Κι ερχόμαστε στα φρέσκα… Μια από της μεγαλύτερες – αν όχι τη μεγαλύτερη – πρόκριση της ιστορίας του πανηγύρισε ο Ολυμπιακός στις 27 Φεβρουαρίου 2020. Αντίπαλος και πάλι η Άρσεναλ, αλλά αυτή τη φορά για τους “32” του Europa League. Mε έναν άλλο Πορτογάλο στον πάγκο, τον Πέδρο Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός σκόραρε με τον Παπέ Αμπού Σισέ και έστειλε το ματς στην παράταση αφού το σκορ και στο πρώτο ματς του Φαλήρου ήταν 0-1 (Λακαζέτ ο σκόρερ). Εκεί η Άρσεναλ ισοφάρισε σε 1-1 και ενώ όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει, στο 119ο λεπτό ο Γιώργος Μασούρας με εξαιρετική σέντρα βρήκε τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί που με κοντινό πλασέ έστειλε τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση και τους εκατομμύρια φιλάθλους του στα …. ουράνια!
Ο Θρύλος όμως δεν λέει να εγκαταλείψει την Γηραιά Αλβιόνα.

Η Γούλβς του πρώην ερυθρόλευκου Ντάνιελ Ποντένσε είναι το επόμενο εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά του. Το 1-1 του Καραϊσκάκη αφήνει αναμφίβολα ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει της ρεβάνς. Το έργο του Μαρτίνς και των παικτών του, σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Ωστόσο, για τον Ολυμπιακό που απέκτησε εμπειρία από τις τόσες αναμετρήσεις του με αγγλικούς συλλόγους και έμαθε πλέον πως να τις αντιμετωπίζει, η πρόκριση στο Final 8 του Europa League θα είναι, εφόσον επιτευχθεί, μια ακόμη υπέρβαση.
Μεγαλύτερη κιόλας από εκείνη απέναντι στην Άρσεναλ.

*Γράφει ο Γιώργος Σιαρακάς

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ