Έκρηξη στη Βηρυτό: «Η πόλη πέθανε» – Το 70% της έκρηξης εκτονώθηκε στη θάλασσα [vid]

Μοιραστείτε το:

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στο Βηρυτό μετά την έκρηξη που έχει κοστίσει τη ζωή ήδη σε 135 άτομα, ενώ άγνωστος παραμένει παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι. Το ωστικό κύμα από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, προκάλεσε τεράστια καταστροφή, με 300.000 άτομα να έχουν μείνει χωρίς στέγη και τουλάχιστον 5.000 να έχουν τραυματιστεί. Ο αριθμός των αγνοούμενων είναι άγνωστος, ενώ 400 σπίτια και καταστήματα που βρίσκονταν στα πρώτα 7 χιλιόμετρα από την έκρηξη έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Η ελληνική παροικία θρηνεί μια Ελληνολιβανέζα που έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας Ελληνίδας που τραυματίστηκε. Η γυναίκα διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Βηρυτού και, όπως είπε στο Open, τέτοιες εικόνες δεν έζησε ούτε σε 17 χρόνια πολέμου. «Η Βηρυτός πέθανε, πάει, δεν υπάρχει, πια», λέει η Δώρα Κυριακοπούλου. «Στην πρώτη έκρηξη που ακούστηκε πήγα στο παράθυρο και νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Έγινε η δεύτερη έκρηξη και εκτοξεύομαι από το σαλόνι στην είσοδο του σπιτιού και πέφτω στα τζάμια. Όλο το σπίτι είναι χάλια». Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικές. «Εγώ λιποθύμησα γιατί είχα πολύ αίμα», τονίζει.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει η μαρτυρία της Άννας Αρμάου, Ελληνίδας κατοίκου της Βηρυτού που έχασε το μάτι της στην φονική έκρηξη. «Ήμουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν» περιγράφει στον ΣΚΑΙ η Ελληνίδα. «Τα αίματα έτρεχαν από το πρόσωπο και τα μάτια μου, ο κόσμος έτρεχε σαν τρελός στο δρόμο» τονίζει η κυρία Αρμάου περιγράφοντας την φρίκη που ακολούθησε των όλεθρο της τρομερής έκρηξης.

«Αγαπούσα το Λίβανο αλλά τώρα πια θέλω βοήθεια από την δική μου πατρίδα» λέει η κυρία Αρμάου τονίζοντας πως η φρίκη που βίωσε την κάνει να νιώθει πως δεν θέλει να βλέπει πια την πόλη που μέχρι πρότινος ζούσε. «Θέλω να πάω στην πατρίδα μου», καταλήγει.

«Η έκρηξη ήταν απερίγραπτη. Εγώ που έζησα εμφύλιο πόλεμο για χρόνια, δεν έχω δει, ούτε έχω ζήσει τέτοια κατάσταση», τόνισε ο πατέρας Αυγουστίνος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως ενώ λειτουργούσε μέσα στην εκκλησία που βρίσκεται περίπου 500 με 600 μέτρα από το σημείο της έκρηξης, άκουσε κάτι σαν βόμβα ή σαν πτώση αεροπλάνου και μετά από 6 με 7 δευτερόλεπτα, ενώ έψελνε πετάχτηκαν τα παγκάκια των πιστών από το ωστικό κύμα και ο κόσμος ξεκίνησε να φωνάζει δυνατά, ενώ δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει.

«Υπάρχουν ακόμη θύματα κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Χαμάντ Χασάν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς. Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 70% της έκρηξης εκτονώθηκε στη θάλασσα

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση ακόμα και για τον Λίβανο, που είναι μια χώρα που έχει ζήσει πολλούς πολέμους αλλά και εμφυλίους στην πάροδο του χρόνου. Η πρώτη ακτίνα του ωστικού κύματος φαίνεται πως πιάνει 7 χιλιόμετρα από το σημείο τη έκρηξης, μέσα στην οποία δεν έμεινε σχεδόν τίποτε. Οι αναφορές για ζημιές, σημειώνεται, πώς βρίσκονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Χαρακτηριστικό της ισχύς που χτύπησε την πόλη είναι πως ακόμα και πέρα από την «κόκκινη» ζώνη των 7 χιλιομέτρων έχουν αναφερθεί πολλοί νεκροί.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 70% της έκρηξης, εκτονώθηκε στην θάλασσα και οι καταστροφές που βλέπουμε αφορούν μόνο το 30% της ισχύος της. Εάν ήταν διαφορετικά προσανατολισμένη η συγκεκριμένη αποθήκη δεν θα υπήρχε τίποτα σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι καταγράφηκε σεισμική δόνηση σχεδόν 4,5 Ρίχτερ στην επιφάνεια της γης.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ