Έκρηξη στη Βηρυτό: Εντοπίστηκε στη Λεμεσό ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου με τη νιτρική αμμωνία

Μοιραστείτε το:

Στη Λεμεσό εντοπίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές Κύπρου το απόγευμα της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2020, ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus, που προκάλεσε τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο επιχειρηματίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων από τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με το επίμαχο φορτίο, έπειτα από αίτημα των Αρχών του Λιβάνου και οι απαντήσεις θα αποσταλούν στο Λίβανο τις επόμενες ώρες.

Η Αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής το παραμικρό επίσημο αίτημα για προσαγωγή, σύλληψη ή έκδοση του εν λόγω επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ρώσος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου, ενώ ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazzera, τα αποθέματα νιτρικής αμμωνίας έφθασαν στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013, σε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει στη Ρωσία και φέρει σημαία της Μολδαβίας. To «Rhosus» αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό αφού αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη θάλασσα, σύμφωνα με δικηγόρους που εκπροσωπούν το πλήρωμα του σκάφους.

Ωστόσο, οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι εμπόδισαν το σκάφος να πλεύσει και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και το πλήρωμά του. Το πλοίο ανήκε και λειτουργούσε από τον Grechushkin Igor, Ρώσο πολίτη που είναι κάτοικος της Κύπρου (τελευταίος γνωστός διευθυντής Teto Shipping, Κύπρος), αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Τριήμερο πένθος

Θρήνο στη Βηρυτό και σε όλο τον Λίβανο έχει προκαλέσει η ανείπωτη τραγωδία που άφησε πίσω της η ισχυρότερη έκρηξη που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα, η οποία σημειώνεται πως διανύει ήδη πρωτοφανή οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι νεκροί φτάνουν τους 145 με αξιωματούχους να εκτιμούν ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Οι τραυματίες αγγίζουν τους 5.000 τουλάχιστον, ενώ οι άστεγοι υπολογίζονται σε 300.000, καθώς το ωστικό κύμα κατέστρεψε τις προσόψεις κτιρίων, εκσφενδόνισε έπιπλα στους δρόμους και έσπασε τζάμια παραθύρων σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων στην ενδοχώρα. Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα της έκρηξης. Ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ δήλωσε ότι ο Λίβανος, με το τραπεζικό του σύστημα να βρίσκεται σε κρίση και το νόμισμά του υπό κατάρρευση και έχοντας ένα από τα υψηλότερα χρέη στον κόσμο, έχει «πολύ περιορισμένους» πόρους για να αντιμετωπίσει την καταστροφή, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις μπορεί να κοστίσει στη χώρα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αγανάκτηση των κατοίκων

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι για την έκρηξη ευθύνονται οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που χρησιμοποιείται ως χημικό λίπασμα και ως εκρηκτική ύλη, οι οποίοι είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι για έξι χρόνια μετά την κατάσχεσή τους. Ο ίδιος υποσχέθηκε εις βάθος έρευνα και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού, όπως δήλωσαν υπουργικές πηγές στο Reuters.

Συγγενείς αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν κοντά στο λιμάνι αναζητώντας πληροφορίες για τους δικούς τους ανθρώπους, ενώ η λαϊκή οργή γιγαντώνεται για τις Αρχές που επέτρεψαν να παραμείνει αποθηκευμένη για χρόνια μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών σε αποθήκη στο λιμάνι. «Θα βρουν κάποιο αποδιοπομπαίο τράγο για να του ρίξουν την ευθύνη», δήλωσε ο Ραμπί Αζάρ, 33χρονος οικοδόμος που πήγε στο λιμάνι σήμερα το πρωί προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. «Αυτή η έκρηξη ήταν η τελική σφαίρα που σκότωσε τη χώρα».

«Οι ηγέτες μας είναι απατεώνες και ψεύτες. Δεν πιστεύω καμία έρευνα που θα κάνουν. Κατέστρεψαν τη χώρα και συνεχίζουν να λένε ψέματα στον λαό. Ποιον κοροϊδεύουν;», δήλωσε ο Ζαν Αμπί Χανά, 80 ετών, συνταξιούχος λιμενεργάτης, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε ενώ η κόρη και η εγγονή του τραυματίστηκαν στην έκρηξη.

Ο Μακρόν στον Λίβανο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που μεταβαίνει στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις. Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό σημείωσε πως θέλει να «οργανώσει τη διεθνή βοήθεια» για τον Λίβανο, καλώντας παράλληλα τους Λιβανέζους ηγέτες να θεσπίσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς άλλη καθυστέρηση. «Θα βοηθήσουμε να οργανωθεί τις προσεχείς ημέρες επιπλέον υποστήριξη σε γαλλικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού ο πρόεδρος Μισέλ Αούν.

Ο Μακρόν, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους Λιβανέζους ηγέτες στη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του, τους κάλεσε να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η διεθνής κοινότητα. «Σήμερα, η προτεραιότητα είναι η βοήθεια, η υποστήριξη στον πληθυσμό χωρίς όρους. Όμως υπάρχει η απαίτηση την οποία κομίζει η Γαλλία εδώ και μήνες, χρόνια, για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε ορισμένους τομείς», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, αναφέροντας κυρίως τον τομέα του ηλεκτρισμού.

«Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνουν, ο Λίβανος θα συνεχίσει να βυθίζεται», προειδοποίησε. Ο Μακρόν είπε ότι θέλει να έχει «έναν διάλογο αλήθειας» με τους Λιβανέζους αξιωματούχους, «καθώς πέρα από την έκρηξη, γνωρίζουμε πως η κρίση εδώ είναι σοβαρή, ενέχει μια ιστορική ευθύνη των ηγετών που βρίσκονται εδώ».

«Βοηθήστε μας! Επανάσταση!»

Λιβανέζοι που είχαν συγκεντρωθεί στη διάρκεια περιοδείας του Γάλλου προέδρου σε μια κατεστραμμένη συνοικία της Βηρυτού, προπηλάκισαν τον αρχηγό του κράτους Μισέλ Αούν, ζητώντας τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη των κυβερνώντων από την εξουσία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου. «Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στο οργισμένο πλήθος στο κέντρο της Βηρυτού πως η γαλλική βοήθεια δεν θα πάει σε «διεφθαρμένα χέρια» και ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις πολιτικές αρχές. «Θα μιλήσω με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα τους ζητήσω μια νέα συμφωνία. Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να τους προτείνω μια νέα πολιτική συμφωνία», είπε.

Επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο του Λιβάνου

H Πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Χασάν Ντιάμπ συζήτησαν τη βοήθεια που ήδη παρέχει η ΕΕ, η οποία συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

  • την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών αναζήτησης και διάσωσης, με οχήματα, σκύλους και ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου
  • την προσφορά πρόσθετων ομάδων, ιδίως για χημική, βιολογική, ακτινολογική και πυρηνική ανίχνευση
  • ένα στρατιωτικό σκάφος με δυνατότητα για ελικόπτερο για ιατρική εκκένωση, καθώς και ιατρικό και προστατευτικό εξοπλισμό
  • την ενεργοποίηση του δορυφορικού συστήματος χαρτογράφησης Copernicus για την εκτίμηση της έκτασης της ζημιάς.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Επιτροπή ενεργοποιεί ποσό πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ για τις πρώτες ανάγκες, ιατρική υποστήριξη και εξοπλισμό και προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, ενώ θα εξετάσει περαιτέρω υποστήριξη ανάλογα με την τρέχουσα αξιολόγηση ανθρωπιστικών αναγκών.

Στήριξη για την ανοικοδόμηση της χώρας

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν και ο κ. Ντιάμπ συζήτησαν επίσης τη μακροπρόθεσμη στήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ για να βοηθήσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης της χώρας. Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε επίσης την πιθανή κινητοποίηση εμπειρογνωμόνων και εξοπλισμού για την εκτίμηση της έκτασης των ζημιών και τη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών όπως ο αμίαντος και άλλες χημικές ουσίες. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι σημαντικό τόσο για τα οικήματα των πολιτών όσο και για την αποκατάσταση του λιμένα της Βηρυτού.

Ταυτόχρονα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να διερευνήσει πώς μπορούν να ενισχυθούν εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ προσέφερε επίσης τη στήριξη της ΕΕ για τη διενέργεια πλήρους αξιολόγησης αναγκών για την ανοικοδόμηση της πόλης και την ανάκαμψη της χώρας, καθώς και στήριξη στις συζητήσεις με τα Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποδέσμευση περαιτέρω οικονομικής στήριξης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η Πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην ενότητα και τη σταθερότητα του Λιβάνου, που είναι ακόμη πιο σημαντική σήμερα, τόσο εσωτερικά όσο και για την περιοχή και τόνισε ότι αυτή η τραγική στιγμή για τον Λίβανο πρέπει να είναι η ευκαιρία να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από μια εθνική προσπάθεια η οποία θα ανταποκριθεί στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κ. Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τον Λίβανο σε αυτήν την προσπάθεια.

Βοήθεια από τον αμερικανικό στρατό

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε  την αποστολή τριών φορτίων νερού, τροφίμων και φαρμάκων στον Λίβανο, δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις που ισοπέδωσαν συνοικίες στη Βηρυτό και άφησαν άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού (Centcom), που καλύπτει το σύνολο της Μέσης Ανατολής, τηλεφώνησε σήμερα στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν για να τον ενημερώσει για την αποστολή της βοήθειας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του, τον διοικητή Μπιλ Έρμπαν.

Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη C-17, που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και ιατρικά προϊόντα, είναι έτοιμα να αναχωρήσουν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου σε μια ανακοίνωση. Ο στρατηγός ΜακΚένζι επισήμανε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεχίσουν αυτή τη βοήθεια στους Λιβανέζους κατά τη διάρκεια αυτής της «φρικτής τραγωδίας», σε συνεργασία με τον λιβανέζικο στρατό, την πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο και την υπηρεσία διεθνούς βοήθειας των ΗΠΑ (USAid), σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Τουλάχιστον 137 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 5000 τραυματίστηκαν και δεκάδες παραμένουν αγνοούμενοι μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ