Πανσέληνος Αυγούστου 2020: Η ομορφότερη του χρόνου – Πότε κορυφώνεται

Μοιραστείτε το:

Η πιο όμορφη πανσέληνος του χρόνου είναι εδώ. Η Πανσέληνος του Αυγούστου, ή αλλιώς , κορυφώνεται για φέτος τη Δευτέρα 3 Αυγούστου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό φεγγάρι του έτους. Σημειώνεται πως η επόμενη πανσέληνος αναμένεται στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι έλαβε το όνομά του ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και «Φεγγάρι της Μουρούνας» από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, καθώς τότε ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι. Στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωριζόταν σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους. Τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Εκδηλώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο σε μια καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος».

Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορoνοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκυμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Το υπουργείο στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” παρουσιάζει αύριο, Δευτέρα 3 Αυγούστου, τις παρακάτω τρεις εκδηλώσεις στην Αττική, τη Μεσσηνία και τη Πειραιά:

Αττική

“Εξομολογήσεις” από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών | Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών | 20.30

Η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη σε μουσική διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανου Τσιαλή παρουσιάζουν την Τέταρτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ.

ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΜΑΛΕΡ (1860 – 1911)Συμφωνία αρ.4 σε σολ μείζονα1.Bedächtig, nicht eilen – Recht gemächlich2.In gemächlicher Bewegung, ohne Hast3.Ruhevoll (poco adagio)4.Sehr behaglich

Συντελεστές: Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος, Στέφανος Τσιαλής, μουσική διεύθυνση.

Μεσσηνία

Γκαλά Μονωδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης | 19.30

Εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.

Συντελεστές:Μονωδοί: Χρύσα Μαλιαμάνη, Μαρισία Παπαλεξίου, Χρήστος Κεχρής, Νίκος ΚοτενίδηςΠιάνο: Νίκος Βασιλείου

Πειραιάς

“Ημερολόγιο για περαστικούς” Σκηνική καντάτα σε μουσική Περικλή Κούκου και σε στίχους και κείμενα Χριστόφορου Χριστοφή από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Μονή Δαφνίου – Αττική | 19.30

Η σκηνική καντάτα “Ημερολόγιο για περαστικούς” του Περικλή Κούκου σε κείμενα Χριστόφορου Χριστοφή, που έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1996, ανεβαίνει στις 22 Ιουλίου στη Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών και στις 3 Αυγούστου στη Μονή Δαφνίου. Το λιμπρέτο του σημαντικού σκηνοθέτη και λογοτέχνη είναι εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1993, με κείμενα περιπλάνησης, νοσταλγίας και στοχασμού. Καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1974 ως το 1992 και διατηρεί όλη την ποιητική διάθεση που υπήρχε στο βιβλίο. Η μουσική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Περικλής Κούκος συγκεράζει τη λόγια παράδοση του 20ού αιώνα με στοιχεία της τζαζ και της ροκ.

Συντελεστές: Τάκης Τζουνάκος (πιάνο),Όλγα Πάσχου (φωνή), Γιώργος Χρανιώτης (αφηγητής).

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ