O Fitch υποβάθμισε την οικονομία των ΗΠΑ: “Αρνητική” η προοπτική

Μοιραστείτε το:

O Fitch υποβάθμισε την οικονομία των ΗΠΑ: Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε την προοπτική του για την οικονομία των ΗΠΑ σε “αρνητική” από “σταθερή”, επικαλούμενος την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Διατήρησε μεν τη βαθμολογία των ΗΠΑ στο “ΑΑΑ”, τη μεγαλύτερη δυνατή, ωστόσο υπογράμμισε  ότι “απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης”. “Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη ήδη βρίσκονταν σε τροχιά αύξησης μεσοπρόθεσμα πριν καν την έναρξη του τεράστιου οικονομικού σοκ” που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Ο Fitch σημειώνει επίσης ότι το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμο είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία. Τονίζει ότι αναμένει ως το 2021 το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ εισήλθαν επισήμως σε ύφεση φέτος, με το ΑΕΠ τους να σημειώνει συρρίκνωση τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

Διαβάστε την αξιολόγηση

Η ύφεση στις ΗΠΑ είναι ιστορικών διαστάσεων. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ κατέρρευσε κατά 32,9%, με αναγωγή σε ετήσια βάση – η μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταπολεμικά. Το πρώτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5%.

Τα επίσημα στοιχεία φέρουν την ανεργία στις ΗΠΑ να μειώνεται τον Ιούνιο στο 11,1%, από το 14,7% του Απριλίου, αλλά σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις η ανάκαμψη ήταν πρόσκαιρη.Την περασμένη εβδομάδα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν και πάλι για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο. Η Goldman Sachs, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Στην έκθεση της τράπεζας, προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 5,8% για το 2021. Για την ανεργία η πρόβλεψη είναι να φτάσει στο 9% στα τέλη της χρονιάς, με τον αριθμό να είναι βελτιωμένος με το 9,5% που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Σε τροχιά ύφεσης και η ΕΕ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η εικόνα δεν είναι καλύτερη, η Γερμανία είδε συρρίκνωση της οικονομίας της το δεύτερο τρίμηνο σε ποσοστό ρεκόρ. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2% το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά της γερμανικής οικονομίας από το 1970, όταν η στατιστική υπηρεσία άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ