Αναστολή σύμβασης: Νέα παράταση – Σε ποιους κλάδους

Μοιραστείτε το:

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία που έλαβε το απόγευμα της Παρασκευής 31 Ιουλίου 2020 η Πολιτική Προστασία, δίνει ξανά τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους από 1.8.2020 μέχρι και 31.8.2020.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουλίου έληξε η προθεσμία για εργοδότες κι εργαζόμενους που  έπρεπε να δηλώσουν αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Ιούνιο. Η προθεσμία αφορούσε δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις αναστολών συμβάσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι υπέβαλλαν δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Ιουνίου έως 27 Ιουλίου 2020 ενώ η προθεσμία έληγε κανονικά 21 Ιουλίου 2020. Οι εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή τμήμα ή το σύνολο του προσωπικού τους τον Ιούνιο του 2020 υπέβαλλαν δηλώσεις αναστολής και ορθές επαναλήψεις έως 27 Ιουλίου 2020 ενώ η προθεσμία έληγε κανονικά 20 Ιουλίου 2020.

Η δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.g r είναι απαραίτητη από εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουνίου. Αντίθετα, η δήλωση δεν είναι απαραίτητη από εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούνιο. Οι τελευταίοι υποβάλλουν δήλωση μόνο αν θέλουν να τροποποιήσουν στοιχεία, όπως το τραπεζικό ΙΒΑΝ.

Τον Ιούνιο οι αναστολές επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις :

  • επισιτισμού,
  • τουρισμού,
  • μεταφορών,
  • πολιτισμού,
  • αθλητισμού, όπως επίσης και σε
  • επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Υπενθυμίζεται πως οι κλάδοι στους οποίους επιτρέπονταν οι αναστολές τον Ιούνιο ήταν: επισιτισμός, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός, επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων, τουριστικών λεωφορείων. Για τους εργαζόμενους σε όλους αυτούς τους κλάδους που τελούσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιούνιο η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης που φτάνει έως και τα 534 ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς την ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020. Όσοι παρέμειναν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιούνιο δικαιούνται ολόκληρη την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Διαφορετικά η αποζημίωση υπολογίζεται με 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις εποχικών που επαναπροσλήφθηκαν εντός του Ιουνίου και στη συνέχεια η σύμβασή τους τέθηκε σε αναστολή. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν μονομερή σύμβαση για το διάστημα της μη πρόσληψης και δεύτερη δήλωση, μετά τον εργοδότη τους, για το διάστημα για το οποίο ισχύει η αναστολή σύμβασης.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ