Pizza Hut λουκέτο: «Φεύγει γιατί δεν ήταν ανταγωνιστική», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Μοιραστείτε το:

Η Pizza Hut αποτελεί παρελθόν από την Ελλάδα, καθώς την Πέμπτη (30/07) η εταιρεία ανακοίνωσε ότι φεύγει από τη χώρα μας και κλείνει τα 16 καταστήματά της. «Λυπηρή χαρακτηρίζει την απόφαση, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι δεν ήταν πια ανταγωνιστική.

«Η Pizza Hut έφυγε διότι εδώ και πολύ καιρό είχε πάψει να είναι ανταγωνιστική» σημειώνει σε ανάρτησή του στο twitter, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το «λουκέτο» στην διάσημη αλυσίδα. Ο ίδιος προσθέτει: «Τελείωσε το συμβόλαιο δικαιόχρησης και δεν είχε νόημα η ανανέωση του. Λυπηρή απόφαση αναμφίβολα προφανώς ουδεμία σχέση έχει με την Κυβέρνηση όμως».

Γιατί έβαλε λουκέτο

Όλοι οι σχετικοί με τον χώρο της μαζικής εστίασης γνώριζαν ότι η Food Plus, η εταιρεία η οποία έχει τα δικαιώματα για το σήμα της αλυσίδας στην Ελλάδα, είναι σταθερά ζημιογόνα για περισσότερα από δέκα χρόνια με τις συσσωρευμένες ζημιές να ξεπερνούν σήμερα τα 35 εκατ. ευρώ.

Μόνο κατά την τελευταία χρήση που υπάρχουν δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία (το 2018) παρά την αύξηση των πωλήσεων κατά 7,6% στα 16,2 εκατ. ευρώ προστέθηκε στο “καλάθι” άλλο 1,26 εκατ. ζημιών έναντι 1,47 εκατ. ζημιών το 2017. Μάλιστα, υπήρχαν χρονιές -όπως το 2013 και το 2014- όπου οι ετήσιες ζημιές ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στο λουκέτο. Πολλοί μιλούν για εσφαλμένη επιχειρηματική λογική που είχε μείνει «κολλημένη» στα δεδομένα παλαιότερων δεκαετιών, αυτά της πιτσαρίας – εστιατορίου με σημαντικά λειτουργικά κόστη, όταν η τάση στην πίτσα έχει στραφεί κυρίως στο delivery και το take away από πολλαπλά σημεία πώλησης με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι ισχυρός και η αγορά να έχει κατακερματιστεί.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι τα τελευταία 12 χρόνια και παρά τις οικονομικές ζημιές, η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις 23 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της αλυσίδας στην Ελλάδα, ενώ την τελευταία δεκαετία δημιούργησε περισσότερες από 450 θέσεις εργασίας.

Ανάλογη πάντως είναι η εικόνα της πορείας στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NPC International, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης καταστημάτων Pizza Hut στις ΗΠΑ μέσω franchise, υπέβαλε πρόσφατα αίτηση κήρυξης χρεοκοπίας.

Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήδη η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω της χαμηλής επίδοσης των 1.227 εστιατορίων Pizza Hut τα οποία διαχειριζόταν.

Επίσης, σύμφωνα με το Business Insider, παρότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πωλήσεις της Pizza Hut αυξήθηκαν, γεγονός που αποδίδεται και στη στροφή των πελατών στο delivery, τα νέα μέτρα προστασίας που έπρεπε να εφαρμόσει η NPC τής κόστισαν ακριβά, φτάνοντας τις 750.000 δολ. τον μήνα.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

180 εργαζόμενοι στην Ελλάδα χάνουν τη δουλειά τους αλλά η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το νόμο καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις συν ειδική πρόσθετη αποζημίωση και έχοντας εξοφλήσει το σύνολο των οφειλών της προς τους εργαζόμενους. Τέλος όλες οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές της Pizza Hut τηρούνται κανονικά αναφέρει η επιχείρηση.

Τι θα γίνει με τα KFC

Το ενδιαφέρον πλέον μετατοπίζεται στο κατά πόσο θα συνεχίσει την λειτουργία του το έτερο σήμα που είχε κάτω από την ομπρέλα της η Food Plus, το KFC.

Σε αντίθεση με την Pizza Hut, η εταιρεία δείχνει να ποντάρει στην αλυσίδα με τα κοτόπουλα που ξεκίνησε από το Κεντάκι. Μετά από την επιτυχημένη επιστροφή των KFC στο Σύνταγμα συνεχίζει την εξάπλωση της φθάνοντας πλέον τα 9 (8 σε Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη) ενώ σε φάση “σύντομα κοντά σας” είναι εδώ και πολύ καιρό ενός ακόμη, στον “τροχονόμο” στην Κηφισιά, το οποίο η εταιρεία υπολόγιζε ότι θα λειτουργεί ήδη από το 2019.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ