Κλινική Ταξιάρχαι: Δίωξη για κακουργηματική παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό

Μοιραστείτε το:

Τρεις μήνες μετά τον θάνατο συνολικά 13 ασθενών και την εμφάνιση 35 κρουσμάτων κορονοϊού, τον Απρίλιο του 2020, οι υπεύθυνοι της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι», στο Περιστέρι – μέλη της Διοίκησης και γιατροί – είναι πλέον υπόλογοι για κακουργηματικού βαθμού κατηγορία για την υπόθεση μετάδοσης του φονικού ιού, που επισύρει ακόμη και ποινή ισοβίων. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νίκος Αντωναράκος, άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την μη τήρηση μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, εν μέσω πανδημίας, καθώς στην ιδιωτική κλινική μετέβαιναν και ασθενείς για διαδικασία αιμοκάθαρσης.

Ο κ. Αντωναράκος διενέργησε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε περισσότερους από 25 μάρτυρες, συγκέντρωσε στοιχεία από τα αρχεία της κλινικής , από τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και από τα πορίσματα που συνέταξαν οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές όσον αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Πριν ένα μήνα ο Εισαγγελέας αφού είχε αξιολογήσει το υλικό που είχε στην διάθεση του, κάλεσε σε εξηγήσεις πέντε στελέχη και γιατρούς της κλινικής οι οποίοι παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει και με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι», το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα. Η επίσημη θέση της κλινικής ήταν ότι υπεύθυνος για την διασπορά του ιού ήταν εξωτερικός ασθενής που πήγε προσβεβλημένος ήδη με τον ιό, για αιμοκάθαρση. Η κλινική έχει υποστηρίξει πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν μόνο με το τμήμα τεχνητού νεφρού και κανέναν άλλον χώρο της κλινικής.

Οι κατηγορούμενοι για την κλινική «Ταξιάρχαι» είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια κάθειρξη καθώς το άρθρο 285 προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος αλλά και ισόβια κάθειρξη αν η πράξη οδήγησε σε θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες: «Δεν υπήρχε κανένα μέτρο προστασίας» 

Ο Κώστας Σκαμαντζούρας, γιος ηλικιωμένης που έκανε αιμοκάθαρση στην κλινική του Περιστερίου «Ταξιάρχαι», μίλησε στην εκπομπή του Open TV «Open Ελλάδα» στις 24 Απριλίου 2020 και τόνισε ότι η ενημέρωση που έγινε σε συγγενείς ασθενών, πραγματοποιήθηκε την ημέρα της θεραπείας και όχι νωρίτερα. «Δεν είχαμε ενημέρωση. Ωστόσο το πρωί της Πέμπτης μας πήρε τηλέφωνο γιατρός της κλινικής και μας είπε να πάμε λίγο πιο νωρίς για να κάνουμε ένα τεστ. Εμείς πράγματι πήγαμε και κάναμε προληπτικά το τεστ. Θέλω να τονίσω ότι τόσο οι νεφροπαθείς όσο και οι καρκινοπαθείς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Με μία απλή ίωση μπορεί να έχουν προβλήματα που θα τους οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο. Ο ΕΟΔΥ, πέρα από τις ατέλειες που έκανε η κλινική και αφορούν την είσοδο και την έξοδο των ασθενών, θα έπρεπε να είχε υποβάλλει αυτούς τους ανθρώπους σε τεστ για τον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν 10.000 άνθρωποι που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και 1.500 σχεδόν μεταμοσχευμένοι. Η ενημέρωση γι αυτούς τους ανθρώπους έγινε πολύ αργά. Χρεώνω στην κλινική το γεγονός ότι ότι δεν μπορεί να βρίσκεται δίπλα στη μητέρα μου κάποιος με 40 πυρετό. Αυτό το γεγονός συνέβη, αλλά όχι με τη μητέρα μου. Υπήρξε περίπτωση εμπύρετου ατόμου που έκανε αιμοκάθαρση και βγήκε θετικός. Έτσι κάναμε και εμείς τα τεστ και βγήκαμε αρνητικοί» πρόσθεσε.

«Ακόμα και σε δημόσια νοσοκομεία ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με συγκεκριμένα προβλήματα ή άλλοι που έχουν μεταδιδόμενα νοσήματα και τους βάζουν στον ίδιο θάλαμο. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Καλό είναι να τονίσουμε ότι σε λίγο καιρό θα βρεθεί ένα φάρμακο ή ένα εμβόλιο και ο κορονοϊός θα ξεπεραστεί. Όμως οι νεφροπαθείς δεν κινδυνεύουν μόνο από τον κορονοϊό. Θα πρέπει να δοθούν οδηγίες προστασίας» συμπλήρωσε ο κ. Σκαματζούρας. Μάλιστα τόνισε πως η μία από τις δύο μονάδες τεχνητού νεφρού βρίσκεται στο ισόγειο της κλινικής και η δεύτερη κοντά στα χειρουργεία. Ακόμη υπογράμμισε ότι τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους χρησιμοποιούν το ίδιο ασανσέρ.

Την ίδια ώρα τρομοκρατημένοι ήταν οι ασθενείς της κλινικής Ταξιάρχαι. Μάλιστα η κάμερα του Open TV κατέγραψε την αγωνία μιας ασθενούς τόσο για την υγεία των παιδιών όσο και των εγγονιών της. «Έχω παιδιά και εγγόνια. Η κόρη μου καθόταν δίπλα μου, τρελάθηκα στην κυριολεξία για το παιδί μου» τόνισε με δάκρυα στα μάτια μέσα από το εσωτερικό του ασθενοφόρου που την μετέφερε στο σπίτι της.

Ελλιπή ήταν τα μέτρα προστασίας στην κλινική «Ταξιάρχαι», σύμφωνα με μαρτυρίες νεφροπαθών που νόσησαν με Covid-19. «Κάνω αιμοκάθαρση στην κλινική «Ταξιάρχαι» εδώ και δύο χρόνια. Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα, κλειστήκαμε στο σπίτι, δεν πηγαίναμε πουθενά για να μην κολλήσω. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα αρρώσταινα από κορονοϊό μέσα στην κλινική, όπου πήγαινα για να προστατεύσω την υγεία μου», είπε την 1η Ιουνίου 2020, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» η 50χρονη κυρία Μαρία, που πλέον νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ. «Το χειρότερο είναι πως, ενώ είχε εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση και μάθαμε τα περί υγειονομικής βόμβας από την τηλεόραση. Δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να προστατευτούμε και να επιλέξουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε κλινική», προσθέτει.

«Δεν θα γυρίσω στην κλινική “Ταξιάρχαι”, ψάχνω άλλη κλινική για να κάνω αιμοκάθαρση όταν βγω από το νοσοκομείο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο. Πού θα δεχθούν άνθρωπο που έχει ασθενήσει από κορονοϊό;», είπε η κυρία Ειρήνη, επίσης νεφροπαθής, που μολύνθηκε από κορονοϊό στην κλινική του Περιστερίου. «Κανείς δεν μας ενημέρωσε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Εγώ το φοβόμουν ότι ήταν θέμα χρόνου, γιατί έβλεπα τη χαλαρότητα που επικρατούσε. Δεν είναι μόνο οι συνοδοί ασθενών που μπαινόβγαιναν ελεύθερα, αλλά στην αιμοκάθαρση έμπαιναν καθημερινά χωρίς μάσκες υπάλληλοι delivery που έφερναν παραγγελίες, τυρόπιτες, σάντουιτς και άλλα σνακ στους αιμοκαθαιρόμενους.

Είχα επισημάνει τον κίνδυνο στους υπεύθυνους και με καθησύχαζαν ότι δεν μπαίνουν, ενώ εγώ τους έβλεπα με τα μάτια μου μέσα στην αιμοκάθαρση. Πηγαίναμε εκεί να βρούμε την υγεία μας και μας έστειλαν ένα σκαλί πιο κάτω… Έχω έναν μήνα στο νοσοκομείο ολομόναχη, μακριά από τους δικούς μου ανθρώπους και όταν βγω θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Να πληρώσουν όποιοι έκαναν το λάθος και έβαλαν ασθενή με κορονοϊό μέσα στην κλινική. Όποιοι φταίνε που πέθαναν τόσοι άνθρωποι και εμείς ταλαιπωρούμαστε τόσο καιρό. Εδώ, στο ΝΙΜΤΣ, είναι άλλοι δύο ασθενείς από την κλινική σε βαριά κατάσταση», αναφέρει η κυρία Ειρήνη.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ