Θεολογική Σχολή Χάλκης: Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα

Μοιραστείτε το:

Τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο κ. Σάτερφιλντ, η σύζυγός του και η κόρη τους, αλλά και στενοί συνεργάτες του, ταξίδεψαν στο νησί της Χάλκης μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου τους υποδέχθηκε ο επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Τριάδος που συστεγάζεται με τη Θεολογική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεως, ο Πατριάρχης και ο Αμερικανός πρέσβης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη, την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Τουρκία, αλλά και ζητήματα που απασχολούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την εκεί ομογένεια. Ακολούθως, ξεναγήθηκαν στη «σιωπηλή» από το 1971 Σχολή, στις αίθουσες διδασκαλίας και την πλούσια βιβλιοθήκη της, όπου ο Παναγιώτατος θυμήθηκε στιγμές από τη δική του φοίτηση στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στα 127 χρόνια λειτουργίας της, αποφοίτησαν περίπου χίλιοι θεολόγοι, με καταγωγή από διάφορες χώρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων στελέχωσαν την Εκκλησία, ενώ πολλοί από αυτούς αναδείχθηκαν Πατριάρχες, αρχιερείς, αλλά και πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Στην επίσκεψη παρέστη, από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ, Παντελεήμων Βίγκας, ο οποίος αργότερα ξενάγησε τον πρέσβη, την οικογένεια και τους συνεργάτες του, στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου. Εκεί ο ο Άρχων Χαρτοφύλαξ του Οικουμενικού Θρόνου, Λάκης Βίγκας, ενημέρωσε τον κ. Σάτερφιλντ για την ιστορία του φιλανθρωπικού ιδρύματος, αλλά και για τα σχέδια και τις προοπτικές αναστηλώσεώς του.

Σε όλη την επίσημη αυτή επίσκεψη παρών ήταν και ο πατριαρχικός διάκονος Ιάκωβος, Ουκρανός την καταγωγή, από τον Καναδά.

Η περίφημη θεολογική σχολή της Χάλκης λειτούργησε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1844, στις εγκαταστάσεις της Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας που βρίσκεται πάνω στο νησί Χάλκη, ενός εκ’ των Πριγκιποννήσων. Έκλεισε το 1971 με απόφαση του τουρκικού κράτους, σε εφαρμογή νόμου που απαγόρευσε την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Τουρκία.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ