ΠΟΥ κορονοϊός: Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι – Να αλλάξουν συμπεριφορά [vid]

Μοιραστείτε το:

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, επανέλαβε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρατήρησε.

Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα νάιτκλαμπ, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ. Ο Δρ Τέντρος επέμεινε ότι οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» συμπεριφοράς που επιτάσσει η πανδημία: να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια, να φορούν μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού. Κατά κύριο λόγο, σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί εστίες του νέου κορονοϊού σε περιοχές όπου οι νέοι, κάνοντας διακοπές, συχνάζουν σε μπαρ ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτι σε παραλίες. Στον Καναδά, οι νέοι κάτω των 39 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Αύξηση ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από Covid-19 ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 η Πολιτεία της Φλόριντας, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με 252 νεκρούς μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας. Επίσης, καταγράφηκαν 9.956 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στις 461.000. Η Φλόριντα είναι δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από την Καλιφόρνια και όγδοη σε συνολικό αριθμό θανάτων, με 6.709, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, η σχολική περιφέρεια του Μαϊάμι ανακοίνωσε ότι οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν στις αίθουσες όταν ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος, σε μερικές εβδομάδες. Η Φλόριντα ήταν μία από τις έξι Πολιτείες που την Τετάρτη ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων από την έναρξη της πανδημίας. Οι υπόλοιπες ήταν η Καλιφόρνια, το ‘Αινταχο, η Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας και η Νότια Ντακότα. Την Τετάρτη πέθαινε στις ΗΠΑ ένας άνθρωπος ανά λεπτό.

Δραματική αύξηση των θυμάτων του κορονοϊού καταγράφηκε στο Κόσοβο. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν την μάχη με τον ιό 16 ασθενείς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων μέσα σε μία ημέρα, από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία. Στο Κόσοβο, συνολικά μέχρι σήμερα, 212 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον Covid-19. Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των κρουσμάτων. Από τα 480 ύποπτα κρούσματα που εξετάστηκαν εργαστηριακά από χθες, τα 258 (53,7%) βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Στο Κόσοβο του 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων  επιβεβαιώθηκαν 8.104 κρούσματα ενώ εξετάστηκαν 36.050 δείγματα. Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε 13 πόλεις για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου. Στη Σερβία η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και τα νέα κρούσματα μειώνονται.

Στην Ολλανδία, οι δημοτικές αρχές σε Άμστερνταμ και Ρότερνταμ ανακοίνωσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους πιο πολυσύχναστους χώρους, όπως η διάσημη Κόκκινη Συνοικία, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Την Τετάρτη, η αρμόδια κυβερνητική ομάδα για τη διαχείριση της πανδημίας είχε κρίνει μη απαραίτητη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα, αφήνοντας ωστόσο στις αρχές των περιφερειών την ελευθερία να λάβουν το μέτρο αυτό. Μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία είναι μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμη αντιτίθενται στη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ