Πλοίο κορονοϊός Ελλάδα: Στο «Μερμπαμπού» με σημαία Μάλτας τα 16 κρούσματα στον Πειραιά

Μοιραστείτε το:

Προβληματισμός στις αρχές για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ συναγερμός σήμανε στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς βρέθηκαν θετικοί 16 ναυτικοί, μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου «Μερμπαμπού» με σημαία Μάλτας το οποίο είναι αγκυροβολημένο στη ράδα, δηλαδή έξω από το λιμάνι. Πρόκειται για οκτώ Φιλιππινέζους και οκτώ Ινδούς από τους συνολικά 25 ναυτικούς που βρίσκονται στο πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες το δεξαμενόπλοιο ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Κατέπλευσε από την Τουρκία μεταφέροντας πετρέλαιο και ξεφόρτωσε στα ΕΛΠΕ.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στη ράδα του Πειραιά όπου αγκυροβόλησε. Την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, μέλος του πληρώματος παρουσίασε πυρετό και ο πλοίαρχος τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενημέρωσε αμέσως τις αρχές. Την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ανέβηκε στο πλοίο και εντόπισε τα 16 κρούσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα 25 μέλη του πληρώματος θα βγουν στη στεριά. Οι υγιείς θα μπούνε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο και οι υπόλοιποι θα νοσηλευθούν προκειμένου να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση. Το δεξαμενόπλοιο θα απολυμανθεί και θα επιβιβαστεί σε αυτό καινούργιο πλήρωμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020  65 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. 1250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. 1 (14.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

Γεωγραφική κατανομή

Από τα 65 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα:

  • δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά
  • έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
  • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Ανησυχία για τα κρούσματα στην Καβάλα – Λήψη μέτρων

Τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού, σε περιοχές, τόσο του δήμου Καβάλας όσο και του δήμου Παγγαίου, έχουν σημάνει συναγερμό στις διοικητικές και υγειονομικές αρχές, που πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν ακόμα αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποιο τοπικό lock down. Μέσα στα δύο τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί 10 κρούσματα. Οι τοπικοί φορείς ανησυχούν και προσανατολίζονται στη λήψη αυστηρότερων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ένα τοπικό lock down Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται τις τελευταίες ώρες στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, προκειμένου αυτά να απομονωθούν και να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, αποφάσισε την άμεση αναστολή λειτουργιάς των παιδικών κατασκηνώσεων στη Νέα Πέραμο, αλλά και των τριών μεγάλων εμποροπανηγύρεων που αναμένονταν να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο στην παραλία Οφρυνίου, τη Νέα Ηρακλείτσα και τη Νέα Πέραμο με αφορμή των εορτασμό της Μεταμόρφωσης, του Δεκαπενταύγουστου και της Απόδοσης Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ