Λέσβος – Πολιτιστική Εκδήλωση: Η εκκλησία απαγορεύει, αποφασίζει και διατάσσει

Μοιραστείτε το:

Η συλλογικότητα «Αφθονία» στη Λήμνο είναι μία ομάδα με αξία λόγου δράση. Στηρίζει έμπρακτα το Φιλοζωικό Σωματείο με την πρωτοβουλία της Lemnos Dogs in motion, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τρέχει το project Precious Plastic Greece με τη δημιουργική ανακύκλωση, φύτεψε 230 δέντρα τον Μάρτιο για τη δημιουργία βρώσιμου δάσους κ.λπ.

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών της δράσεων η «Αφθονία» και θέλοντας να στηρίξει τον καλλιτεχνικός χώρος, έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα συνεννοήθηκε με θεατρική κολεκτίβα «Τsiritsantsoules», που γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια της, να συνδιοργανώσουν τη θεατρική τους παράσταση και στη Λήμνο, στο χωριό Ρωμανό, ως ενδιάμεσο σταθμό από την μεγάλη τους περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η παράσταση θα είχε ελεύθερη είσοδο με ανοιχτή συμμετοχή, ενώ παράλληλα θα γινόταν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ο κοινοτάρχης του χωριού Ρωμανού, με τον οποίο η συλλογικότητα διατηρεί πολύ υγιείς σχέσεις προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει χώρο, καρέκλες κ.λπ. Τρεις ημέρες πριν την παράσταση, ο κοινοτάρχη, μαγκωμένος μας ρωτά για το περιεχόμενο της παράστασης, θέλοντας να γνωρίζει «αν προσβάλλονται τα θεία» και ζητά έγγραφο προκειμένου να γνωστοποιηθεί στη νομική υπηρεσία του Δήμου Λήμνου.

Ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης και ο αντιδήμαρχος κ. Πόντικας, επίσης συμφωνούν να γίνει η παράσταση αλλά λίγο αργότερα, πάλι λόγω παρεμβάσεων τρίτων ναυαγεί η συνεργασία. Τελικά αποφασίζεται η παράσταση να λάβει χώρα ιδιωτικό χώρο, που προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την παράσταση. Οι ιδιοκτήτες του χώρου όμως, αρχίζουν και λαμβάνουν κλήσεις από τον Δήμαρχο, ο οποίος έχει δεχτεί από την Μητρόπολη, η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε ψευδώς ότι το βιβλίο και η παράσταση έχουν αφοριστεί. Την τελική παρέμβαση την έκανε η αστυνομία, η οποία ανέφερε ότι θα γίνουν συλλήψεις όπου και να γίνει η παράσταση και άλλα απειλητικά.

Μέλη της ομάδας ΑΦΘΟΝΙΑ, επί τω έργω

Η συλλογικότητα τελικά  σήμερα έλαβε την απόφαση ακύρωσης της παράστασης, γράφοντας μεταξύ των άλλων σε ανακοίνωσή της ότι «… η 29η Ιουλίου, είναι μια μαύρη μέρα τόσο για το όμορφο νησί της Λήμνο, αλλά όχι μόνο.

  • Δεν νοείται από τον οποιοδήποτε, να γίνεται οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας ή ελέγχου περιεχομένου, προκειμένου να δοθεί η όποια άδεια σε δημόσιο χώρο, πόσο μάλλον οι μαφιόζικες τακτικές απειλών, από θεσμικούς παράγοντες ακόμα και με «άτυπο» τρόπο.
  • Δεν νοείται να γίνεται επίθεση σε ιδέες, πόσο μάλλον σε πολιτιστικές δράσεις με άμεσο κοινωνικό όφελος, απλά και μόνο γιατί κάποιοι νιώθουν θιγμένοι πριν ακόμα δουν την όποια παράσταση, διαβάσουν ένα βιβλίο…
  • Δεν νοείται να δεχτούμε κηρύγματα και κυνήγια μαγισσών, στην μικρή τοπική κοινωνία μας, όπως και οπουδήποτε αλλού, που μας θυμίζουν άλλες εποχές, που και τότε η Εκκλησία, Αστυνομία και Αρχές είχαν παρόμοια αντανακλαστικά και συντονισμό.
  • Δεν νοείται να αφήσουμε αυτούς που κηρύττουν αγάπη και σεβασμό, να σταματάνε δράσεις αλληλεγγύης όπως η συλλογή τροφίμων για ευπαθείς ομάδες ή να ορίσουν τι πρέπει να βλέπουμε, ακούμε, κάνουμε ή ποιον αγαπάμε και με ποιον τρόπο».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ