Βουλή Live Μητσοτάκης Τσίπρας: «Υποχρέωση σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπατε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Και πρόσθεσε: «Από την αρχή της πανδημίας, εμείς δεν είπαμε τίποτα διαφορετικό από όσα έπρατταν κράτη και πρότειναν οι διεθνείς οργανισμοί και θεσμοί. Έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων.Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που καταθέσαμε ήταν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

«Δεν ήταν πολιτική επιλογή, ήταν υποχρέωσή σας, όπως το πράξαμε κι εμείς με τα ειδικά μισθολόγια. Τους λέτε «μην ζητάτε άλλα». Προφανώς έχει ανάγκη η κοινωνία και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Να κάνουμε συζήτηση ποια είναι τα δημοσιονομικά όρια».

Για ύφεση

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι και η αγορά ζητά έμπρακτη στήριξη από το κράτος, κινηθήκατε αργά και ανεπαρκώς έχοντας την εκτίμηση ότι “μπόρα είναι θα περάσει”. Έχετε σκιαγραφήσει ένα σενάριο που κανείς άλλος στην Ευρώπη και διεθνώς δεν τολμά να το ισχυριστεί σοβαρά. Τι λέτε; “Η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει άμεσα ισχυρή ανάκαμψη το 2021”. Καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη θα καλύψει την ύφεση.

Την Κυριακή διαβάσαμε συνέντευξη της Διευθύντριας του ΔΝΤ, στην “Καθημερινή”. Μιλούσε για ύφεση γύρω στο 12% φέτος και ανάκαμψη γύρω στο 5%, το ‘21 και το ‘22. Με δυο λόγια, αν επαληθευτούν, αυτό σημαίνει ότι ούτε στο τέλος του ‘22 δεν θα έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Όλοι, βλέπουν αυτές τις προβλέψεις με μεγάλη ανησυχία. Από την πλευρά του πρωθυπουργού, ανησυχία δεν υπάρχει. Όλοι σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα. Προσπαθούν να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα αρνητικά σενάρια.

Και φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι ακόμα και αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της και έχουμε εμβόλιο μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα σημαίνει ότι αυτόματα από την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι οικονομίες από εκεί που σταμάτησαν. Εσείς όμως εδώ τι κάνετε; Ξορκίζετε το κακό, μην τυχόν και σας χαλάσει το αφήγημα και σκάσει τη φούσκα του success story. Το χειρότερο όμως είναι ότι αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Με λίγα λόγια: Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία.

Δεν είναι έτσι. Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα περιθώρια μιας πιο αποτελεσματικής αντίδρασης».

Για Ταμείο Ανάκαμψης

«Και όλα αυτά ενώ η Ευρώπη φάνηκε σε αυτή την κρίση να προσπαθεί έστω και δειλά, να αλλάξει συνταγή από αυτή που ακολούθησε στην κρίση της περασμένης δεκαετίας. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χαιρετήσαμε την πρόταση της Ε. Επιτροπής τον Μάιο που μας πέρασε για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, αν και υπολειπόταν των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.

Την αντιμετωπίσαμε θετικά καθώς:

-για πρώτη φορά περιλαμβάνει αμοιβαιοποίηση χρέους (δανείζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι τα κράτη μέλη),

-το χρέος αποπληρώνεται κυρίως από νέες ίδιες πηγές του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (όπως εισαγωγή νέου φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές του ψηφιακού τομέα),

-Από τα 750 δισ., τα 500 προβλέπονταν να δοθούν ως επιχορηγήσεις

-Η μεθοδολογία κατανομής αυτών των πόρων ενίσχυε σημαντικά τις χώρες του Νότου που έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις και ειδικά φυσικά την Ελλάδα

Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής όμως μας προβλημάτισε βαθιά:

-Η αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό, σε βάρος των επιχορηγήσεων, αποτελεί εξαιρετικά αρνητική είδηση. Και φανερώνει την αδυναμία της συλλογικής ηγεσίας της ΕΕ να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο να οδηγηθεί η Ευρώπη- και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός Νότος- σε μια νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης.

-Η αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, τόσο για μείωση των επιχορηγήσεων όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, δεν αφήνουν περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό.

Τη θέση μας αυτή επιβεβαιώνει η σφοδρή κριτική που άσκησε το Ευρωκοινοβούλιο στη συμφωνία του συμβουλίου κορυφής, με ψήφισμα μάλιστα που συνυπέγραψε και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Απέναντι σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν σας ακούσαμε να υψώνετε τη φωνή σας. Ενώ μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτηρίσατε «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιον; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν; Δε καταλάβαμε ποτέ τι θέλατε να πείτε.

Και μετά τους βαρύγδουπους πανηγυρισμούς για τα δήθεν 70 δις που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και τα κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι είτε αλλιώς, ήρθαν τα δημοσιεύματα Διεθνών αναλυτών και ινστιτούτων, όπως το Μπρύγκελ, που αποδεικνύουν ότι η συμφωνία άφησε την Ελλάδα με περίπου 7 δις λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ».

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για Α’ κατοικία

«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ρύθμιση που φέρνετε σήμερα δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας. Στις 31 Ιουλίου τελειώνει η προστασία. Η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα. Είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών. Ένα πρόγραμμα επιδότησης μάλιστα, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά.

Επομένως απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα, αφήνετε να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε ΚΑΙ ρύθμιση οφειλών ΚΑΙ επιδότηση της δόσης και ανοίγετε τον δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτές τις σκέψεις. Δεν είμαστε σε μνημόνιο πια, γνωρίζω τις πιέσεις των δανειστών. Καταθέτουμε λοιπόν σήμερα με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή τη προοπτική.

Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το πρόβλημα και θα δίνει λύσεις και ανακούφιση στα δοκιμαζόμενα νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Η δική μας γέφυρα πατάει πάνω στον ισχύοντα νόμο για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, διευρύνει ωστόσο σημαντικά το πεδίο του, για να απαντήσει και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Μπροστά στις χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν σύντομα στα πρόθυρα “ασφυξίας”, είναι αναγκαίο όχι να άρετε τη προστασία της α’ κατοικίας αλλά να διευρύνετε το πλαίσιο για την προστασία της. Πλαίσιο που θα εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα βασικότερα σημεία της δικής μας πρότασης:

– Καλύπτουμε δάνεια που κοκκίνησαν έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε). λόγω του κορωνοϊού

-Διευρύνουμε την περίμετρο αυτών που καλύπτονται αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια

– Προσδιορίζουμε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών (υπολογίζουμε αυτές τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης με μεγαλύτερο συντελεστή δίνοντας μεγαλύτερη ανάσα στα νοικοκυριά)

-Η εισφορά του Δημοσίου αυξάνεται για τα χαμηλά εισοδήματα

– Προτείνουμε μεγαλύτερες διαγραφές χρεών καθώς δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%.

Η πρότασή μας είναι και ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Και σας καλούμε να την υιοθετήσετε. Αλλιώς να αναλάβετε τη πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργήστε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Πήραν τα χρήματα οι τράπεζες και τα αξιοποίησαν για να προστατεύσουν την πελατεία τους.

Οφείλετε κε Μητσοτάκη να πάρετε θέση. Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς. Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς, μπας και σώσουν λίγο την επιβαρυμένη θέση τους. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και την ίδια στιγμή που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά Bonus και stock options για τα στελέχη τους. Και εσείς τους τα χαρίζετε όλα, αναδρομικά μάλιστα. Φέρνετε ρυθμίσει;που ευνοούν τα τραπεζικά στελέχη. Αντί να τους πιέσετε να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, έρχεστε και τους επιβραβεύεται».

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ