Παιδιά κορονοϊός: 64 ανήλικοι βρέθηκαν θετικά τον Ιούλιο [vids]

Μοιραστείτε το:

Προβληματισμός στους επιστήμονες και στις αρμόδιες αρχές για την αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα κορονοϊού σε μικρά παιδιά έως 17 ετών στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στην ενημέρωση της Τρίτης 28 Ιουλίου 2020 για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο οργανισμός καταγράφει 265 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα από 0 έως 17 ετών, ποσοστό 6,6% επί του συνόλου των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα.

Ο ίδιος αριθμός στις αρχές Ιουνίου ήταν 169 κρούσματα κορονοϊού σε ανήλικους. Φαίνεται πως από τις αρχές του μήνα Ιουλίου έχουν καταγραφεί 64 ανήλικοι ασθενείς με κορονοϊό. Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό πως δύο παιδιά 10 και 11 χρόνων νοσηλεύονται με συμπτώματα της ασθένειας του κορονοϊού στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ευτυχώς, όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τα μικρά παιδιά, εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά ο κορονοϊός έπληττε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως από 70 ετών και άνω, φαίνεται ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 47 έτη, με τους ειδικούς να καταγράφουν περιστατικά σε 40αρηδες που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας (4.279), το 31,6% αφορά σε άτομα από 18 έως 39 ετών, ενώ το 42,2% αφορά σε άτομα 40 – 64 ετών.

Παράλληλα, ο αριθμός των παιδιών που διαγνώστηκαν θετικά στην ασθένεια ήταν 103 για τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο. Είναι ενδεικτικό πως το ποσοστό των ανήλικων ασθενών με κορονοϊό στις αρχές Μαΐου ήταν 4,2%, σύμφωνα με πληροφορίες που έδινε στις 4 Μαΐου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είχε συμβεί και παλαιότερα με τους ιούς SARS και MERS, η μετάδοση φαίνεται ότι είναι λιγότερο συχνή στα παιδιά, ενώ οι ανήλικοι εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα. Μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες πάντως έδειξαν ότι τα παιδιά δεν φαίνεται να αποτελούν πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στην κοινότητα.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία των ειδικών, τονίζοντας ότι απαιτείται «συνείδηση χρήσης» της μάσκας. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως είναι αρκετά τα κρούσματα και πως περιμένουν να δουν που θα φτάνουν και αν θα έχουν ανοδική ή καθοδική πορεία. Η χαλαρότητα έφερε εξάπλωση της επιδημίας και περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί. Ο κόσμος θα πρέπει να έχει μαζί πάντα τη μάσκα του και άμα δει συνωστισμό να την φοράει.

Όσον αφορά τα ποσοστά των ασθενών που καταλήγουν στις ΜΕΘ από επιπλοκές του κορονοϊού τόνισε ότι «είμαστε σε καλύτερα ποσοστά, υπάρχει μια μικρή βελτίωση ωστόσο να επισημάνω πως ο πληθυσμός που μολύνεται σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι νεότερος, έχουμε μια πτώση της μέσης ηλικίας των ατόμων που έχουν μπει στην εντατική και αυτό δείχνει πως έχουμε μεγαλύτερη επέκταση σε νεότερο κόσμο και αυτό θα έχει σαν συνέπεια να έχουμε και μικρότερο αριθμό ατόμων που καταλήγουν. Οι ηλικιωμένοι φαίνεται προστατεύονται, έχουν φοβηθεί φαίνεται κάπως και προστατεύονται περισσότερο. Επίσης τα παιδιά τους τους προσέχουν περισσότερο».

Σύψας: Μη γίνουμε Σερβία

Για κίνδυνο «σερβοποίησης» της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας. Ο κ. Σύψας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο», δήλωσε.

«Στο Βελιγράδι ξύπνησαν μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα». «Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε ο κ. Σύψας. Όπως τονίζει ο κ. Σύψας «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, βοηθά η μάσκα αν δεν μπορούμε, αν έχουμε όμως χαλάρωση, συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες που αφορούν τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι αυτό έχει παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς».

Τσακρής: Απαραίτητη η γενικευμένη χρήση μάσκας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGAμίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορονοϊό, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Τσακρής ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων του ιού στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη μετά το lockdown, ωστόσο η Ελλάδα, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

«Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά το lockdown ήταν λογικό να φέρει αυτό το ριμπάουντ. Είναι κάτι που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι που το περιμέναμε». Ο καθηγητής μικροβιολογίας επισήμανε πως η γενικευμένη χρήση είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημία. «Η χρήση της μάσκα πρέπει να γενικευμένη. Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να έχει αποδοχή από το 80% – 90% τουλάχιστον των κατοίκων, ώστε να μπορέσει πραγματικά να μειώσει δραματικά τον αριθμό των λοιμώξεων από τον Covid-19».


Αναφερόμενος στις εκκλησίες, ο κ. Τσακρής είπε ότι λειτουργίες, όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, είναι πιθανές εστίες μετάδοσης του ιού και θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στα άτομα που μπορούν να παρευρεθούν. «Στις εκκλησίες, σε γάμους βαφτίσια είναι πιο επικίνδυνα. Μαζεύονται πολλά άτομα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, να είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε τέτοιες λειτουργίες». Όσον αφορά τα πανηγύρια, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι η απαγόρευσή τους θα συνεχιστεί μέχρι την ημερομηνία που έχει οριστεί, ενώ προς την αναβολή των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου προσανατολίζεται η επιτροπή του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ