Κέρκυρα πνιγμός: Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 12χρονη

Μοιραστείτε το:

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε στην ακτή, από θαλάσσια περιοχή στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών, 12χρονη που διέμενε στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 12χρονη από τη Βουλγαρία φέρεται να πήγε το απόγευμα για μπάνιο στη συγκεκριμένη περιοχή με την οικογένειά της. Παρότι έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωσή της, αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Ο ιατροδικαστής Κέρκυρας, Ιωάννης Αϊβατίδης ανέφερε ότι πριν από λίγη ώρα ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν, ενώ η σορός της 12χρονης μεταφέρεται αυτήν την ώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας προκειμένου να διεξαχθεί νεκροψία-νεκροτομή.

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τους θανάτους από πνιγμό στη χώρα μας κάθε χρόνο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις ελληνικές ακτές είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών. Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότεροι πνιγμοί στη χώρα μας συμβαίνουν σε απόσταση δέκα μέτρων από την παραλία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με περυσινά στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα είναι η 6η χώρα σε περιστατικά πνιγµών στην Ευρώπη των «28», ενώ καταλαµβάνει την 39η θέση ανάµεσα σε 116 χώρες του πλανήτη. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει πέρυσι τον Ιούλιο στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, από την αρχή του 2019 μέχρι και τις 24 Ιουλίου 149 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από πνιγμό στην Ελλάδα.

Φέτος το καλοκαίρι κατά τη διάσωσης ενός λουόμενου θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό ώστε να μην έρχεται σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ο ναυαγοσώστης με τον άνθρωπο που κινδυνεύει η ζωή του. Εμφυσήσεις δεν  θα γίνονται, και απαιτείται η ατομική ευθύνη.

Ο πνιγμός δε μοιάζει με πνιγμό

1. Εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που πνίγονται δεν είναι σωματικά σε θέση να φωνάξουν για βοήθεια. Το αναπνευστικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για την αναπνοή. Η ομιλία είναι δευτερεύουσα λειτουργία.
2. Το στόμα των ανθρώπων που πνίγονται δε μένει αρκετή ώρα πάνω από το νερό ώστε να μπορέσουν να εκπνεύσουν, να εισπνεύσουν και να φωνάξουν για βοήθεια.
3. Οι άνθρωποι που πνίγονται δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια για βοήθεια και αυτό γιατί η φύση τους αναγκάζει ενστικτωδώς να εκτείνουν τα χέρια τους πλαγίως και να πιέσουν προς τα κάτω την επιφάνεια του νερού. Πιέζοντας προς τα κάτω την επιφάνεια του νερού χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μοχλό ώστε να μπορέσουν να βγάλουν το στόμα τους έξω από το νερό για να αναπνεύσουν.

4. Από άποψη φυσιολογίας οι άνθρωποι που πνίγονται και αγωνίζονται στην επιφάνεια του νερού δεν μπορούν να σταματήσουν να πνίγονται και να εκτελέσουν τις κινήσεις που θα ήθελαν, όπως να κουνήσουν τα χέρια για βοήθεια, να κινηθούν προς έναν διασώστη ή να απλώσουν τα χέρια για να πιάσουν εξοπλισμό διάσωσης.

5. Από την αρχή ως το τέλος της Ενστικτώδους Αντίδρασης Πνιγμού τα σώματα των ανθρώπων παραμένουν σε όρθια θέση στο νερό, χωρίς κανένα ίχνος υποστηρικτικών λακτισμάτων με τα πόδια. Αν δεν διασωθούν από έναν εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη, οι άνθρωποι που πνίγονται μπορούν να παλέψουν στην επιφάνεια του νερού μόνο από 20 ως 60 δευτερόλεπτα πριν να βουλιάξουν

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ