Ιδιωτικά Σχολεία: «Ποιος τα διαφημίζει», απαντά ο Νίκος Φίλης [vid]

Μοιραστείτε το:

«Καταρχάς ευχαριστώ για την εκτίμησή σας προς το πρόσωπό μου. Για αυτό κι εγώ σας απαντώ αμέσως. Κοιτάξτε, με κατηγόρησε η κυρία υπουργός ότι δήλωσα ως υπουργός κάποτε ότι “θέλω να κάνω τόσο καλό το δημόσιο σχολείο, ώστε να καταστεί περιττό το ιδιωτικό”. Είναι αυτό κατηγορία; Ειδικά όταν αυτό το λέει η Υπουργός Παιδείας για να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το ιδιωτικό σχολείο… Είναι ψόγος αυτό;

Όπως επίσης και η άλλη δήλωση που έφερε εδώ αλλά δεν τη διάβασε ολόκληρη. Διαβάζω λοιπόν τι είχα δηλώσει και πάλι ως υπουργός: “υποχρέωση της πολιτείας είναι διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε”. Αυτά είναι ψόγος;

Κοιτάξτε όταν αυτά τα πράγματα τα λέει η νυν υπουργός Παιδείας, καταλαβαίνετε ότι παίρνει θέση υπέρ κάποιων, δηλ. υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και κατά κάποιων άλλων, των δημόσιων σχολείων. Και όταν μπροστά της, στη Βουλή μέσα (σ.σ. στην προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων) ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, των “σχολαρχών” δηλαδή, λέει ότι “τα ιδιωτικά σχολεία είναι καλύτερα κατά δύο χρόνια από τα δημόσια” και δεν απαντάει η υπουργός, τότε ποιος διαφημίζει τα ιδιωτικά σχολεία εις βάρος των δημόσιων; Ευχαριστώ.

Στην δε τοποθέτησή του για το επίμαχο θέμα μεταξύ των άλλων είπε:
«Ξηλώνει το μεταπολιτευτικό, δημοκρατικό, συνταγματικό κεκτημένο όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, που ήταν έμπνευση -και γραφή- του Ευάγγελου Παπανούτσου. Ταυτόχρονα ξηλώνει τη νομοθεσία Ράλλη, επί κυβέρνησης Καραμανλή· τη νομοθεσία Ευθυμίου – Γκεσούλη, επί κυβέρνησης Σημίτη. Ακόμα και τη νομοθεσία Γιαννάκου. Και φυσικά, τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση. Θλιβερό να βλέπει κανείς ως κατάληξη αυτής της ιστορικής εξέλιξης, μια υπουργό μεσίτρια των συμφερόντων των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Και τι επαναφέρει στη θέση εκείνων που ξηλώνει; Τη νομοθεσία που ψηφίστηκε κατ’ υπόδειξη της τρόικας από την κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό τον Αρβανιτόπουλο. Μια νομοθεσία μνημονιακή, διαλυτική, εργοδοτική, που κυρίως ικανοποιούσε τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών των σχολείων.

Κατοχυρώνει σήμερα τις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών, ακόμα και στο μέσο της χρονιάς. Σε ποιες περιπτώσεις άραγε; Μήπως όταν δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» για καλύτερο βαθμό; Έχουν υπάρξει ουκ ολίγες καταγγελίες παλιότερα για τέτοια ζητήματα! Κατοχυρώνει επίσης το μειωμένο ωράριο και τις μειωμένες αποδοχές!

Ουσιαστικά υποβαθμίζει τον εκπαιδευτικό και το ρόλο του. Και ταυτόχρονα υποβαθμίζει το ίδιο το ιδιωτικό σχολείο. Γιατί με δασκάλους και καθηγητές χωρίς επαγγελματική ασφάλεια και αξιοπρέπεια σχολείο δεν υπάρχει. Με τον εκπαιδευτικό καταδιωκόμενο και φοβισμένο απέναντι στις εντολές του σχολάρχη, μάθημα δεν γίνεται. Το γνωρίζουμε αυτό στη διαδρομή δεκαετιών, όταν με αγώνες κατακτήθηκε ένα καλύτερο σχολείο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Νίκη Κεραμέως: Συγκρούονται δυο κόσμοι

Για δέκα αλήθειες και δύο κόσμους που συγκρούονται μεταξύ του προοδευτισμού και της οπισθοδρόμησης, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, υπεραμυνόμενη του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για εμμονικές ιδεοληψίες σε οτιδήποτε αφορά την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. «Η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση, επέδειξε μία τρομακτική ιδεοληψία και εμμονή απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πολέμησε την αξιολόγηση στα ιδιωτικά σχολεία, περιόρισε τη δυνατότητα για εκπόνηση πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων», υποστήριξε η κυρία Κεραμέως.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, «αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αναδεικνύει 10 κύριες αλήθειες και έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη σημαντική παρέμβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σχολείου». (Διαβάστε αναλυτικά).

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ