Ταχυδρομικό ταμιευτήριο – Σκάνδαλο: Απαλλαγή 34 κατηγορουμένων και Άγγελου Φιλιππίδη λόγω του νέου νόμου

Μοιραστείτε το:

Ταχυδρομικό ταμιευτήριο – Σκάνδαλο: Η διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση συνεχίζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της απάτης.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ότι, με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που απαιτεί έγκληση του παθόντα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405), η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη καθώς η εκκαθαρίστρια εταιρία (PQH) δεν κατέθεσε σχετική δήλωση. Έτσι έπαυσε την ποινική δίωξη των κατηγoρουμένων.


Σύμφωνα με την πλειοψηφία του δικαστηρίου, ο Ειδικός Εκκαθαριστής είχε περιθώριο μέχρι την 18 Μαρτίου 2020 να δηλώσει την πρόθεση του για την συνέχιση της ποινικής δίωξης -που είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτα- και ότι εφόσον δεν το έπραξε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν.

Η άποψη της προέδρου, που μειοψήφησε, ήταν ότι η παράσταση Πολιτικής Αγωγής ισοδυναμεί με δήλωση συνέχισης της δίωξης .

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου όσον αφορά το αδίκημα της απάτης και όσους εκ των κατηγορουμένων δικάζονται και για αυτό.

Για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ κατηγορούνται συνολικά 35 πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ‘Αγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.α

Η δικογραφία αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010 και οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μεταξύ των προσώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες,πλην του κ. Φιλιππίδη είναι στελέχη του ΤΤ την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου που διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς , Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και Δημήτρης Μπακατσέλος.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις .

Ανδτιδράσεις για τη νομοθέτηση που αμνηστεύει τους τραπεζίτες

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (με διαφορετική σύνθεση και εξετάζοντας δύο διαφορετικές υποθέσεις δίωξης στελεχών τράπεζας, που εκκρεμούσαν από την προηγούμενη δεκαετία) εξέδωσε δύο βουλεύματα, σχετικά. Όπως έγραψε το Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών, τα βουλεύματα αφορούν την εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Τσιάρα, με την οποία άλλαξε το σχετικό άρθρο του νέου ποινικού κώδικα επιβάλλοντας έγκληση (από τις διοικήσεις των τραπεζών) αντί αυτεπάγγελτης δίωξης των κατηγορούμενων για απιστία στελεχών, όσο και τη διάταξη της ΠΝΠ του περασμένου Απριλίου που εξαίρεσε ειδικά τις εγκλήσεις κατά τραπεζικών στελεχών από το χρονικό περιθώριο που δόθηκε για τις άλλες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, καλεί τους αρμόδιους εισαγγελείς να εξετάσουν την ουσία των υποθέσεων, δηλαδή να διερευνήσουν και να υποβάλουν προτάσεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κατηγορούμενων.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση, στη μία περίπτωση είχε σπεύσει να αλλάξει το περασμένο καλοκαίρι το άρθρο 405 του Ποινικού Κώδικα (με τον Ν. 4637/2019, αρ. 12, παρ. 3) και στην άλλη να καταθέσει, στην κορύφωση της πανδημίας και με τη Βουλή κλειστή, το άρθρο 46 της ΠΝΠ της 13.4.2020 (κυρώθηκε με τον Ν. 4690/2020).

Για την μία περίπτωση, το βούλευμα, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η διάταξη του άρθρου 405 παρ. 1 β’ ΠΚ τόσο αυτοτελώς κρινόμενη όσο και σε συνδυασμό με το τεσσαρακοστό έκτο άρθρο της ΠΝΠ… είναι αντισυνταγματική (ως παραβιάζουσα τις αρχές της ισότητας, ως περιορίζουσα αδικαιολόγητα το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, αλλά και ως υποκρύπτουσα συγκαλυμμένη αμνηστία) και για τον λόγο αυτό ανεφάρμοστη”.

ΣΥΡΙΖΑ: Διατάξεις – δώρο στους τραπεζίτες

Σε μία πρώτη αντίδραση, η αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει: “Οι δικαστικές αποφάσεις που φέρνει στη δημοσιότητα το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, αποκαλύπτουν τις απροκάλυπτες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση προχώρησε σε διατάξεις – δώρο στους τραπεζίτες, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος. Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το κράτος δικαίου. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η προάσπιση των ισχυρών. Για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται ότι το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι το κράτος στην υπηρεσία των τραπεζικών στελεχών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων”.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ