Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 26 Ιουλίου 2020: Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε

Μοιραστείτε το:

Η Ορθόδοξη εκκλησία μας, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, το Σάββατο 26 Ιουλίου 2020, τιμά την Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς, τους Άγιους Ερμόλαο, Έρμιππο και Ερμοκράτη, την Αγία Ωραιοζήλη, τον Όσιο Ιγνάτιος ο Στειρωνίτης, τον Άγιο Αππίων, την Αγία Ιερουσαλήμ, την Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πέραν εν Σκάλλαις, την Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πέραν εν Χάλδαις, την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου πέραν εν τω Πηγαδίω πλησίον του νέου Εμβόλου, τον Όσιο Γερόντιο τον Αγιορείτη, τον Όσιο Ιάκωβο τον εν Αλάσκα και τον Όσιος Συμεών ο αρχιμανδρίτης και στυλίτης «ο επέκεινα του Ανάπλου»

Σήμερα, λοιπόν, γιορτάζουν η  Ερση, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βίβιαν, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Βούλα, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια, Ερμόλαος, Ερμολία, Λία

Agia Paraskevi

 

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών και για κάθε αναπηρία

Η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα για τα μάτια και κάθε αναπηρία. Η Αγία γεννήθηκε στην Ρώμη, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος. Γεννήθηκε με την Χάρη του Θεού, ύστερα από πολυετείς παρακλήσεις των γονέων της. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάση χριστιανικών αρχών. Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς. Οι γονείς της ήταν εύποροι και μετά τον θάνατό τους έγινε κληρονόμος σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. 

Η Αγία Παρασκευή προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία Παρασκευή παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ