Φωτιά Κεχριές Γραμματικό: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα – Εικόνες απόλυτης οικολογικής καταστροφής [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Τεράστια καταστροφή έχει επιφέρει στην Κόρινθο η φωτιά που μαίνεται στις Κεχριές από τις 22 Ιουλίου και υπολογίζεται πως έχει κάψει πάνω από 32.000 στρέμματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής η φωτιά είναι σε εξέλιξη, με διάσπαρτες καύσεις στην έκτασή της. Συνολικά επιχειρούν 402 πυροσβέστες, 82 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 2 Ε/Π και 2 Α/Φ. Για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν ένα (1)  Ε/Π του Π.Σ. και ένα (1) Ε/Π της ΕΛ.ΑΣ. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Ο χάρτης της καταστροφής

Τον πρώτο απολογισμό της καταστροφής στις Κεχριές Κορινθίας  μετά τη μεγάλη φωτιά δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα περισσότερα από 32.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020, καθώς και ιδιωτικές περιουσίες κοντά στις Κεχριές. Στον παρακάτω χάρτη διακρίνονται οι καμμένες εκτάσεις με κίτρινο χρώμα και με κόκκινα στίγματα οι ενεργές εστίες της πυρκαγιάς τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 24/07, οι οποίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πλεόν ελεγχόμενες.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή των Κεχρεών στην Κορινθία.

Δείτε φωτογραφίες από τις καμμένες εκτάσεις στις Κεχριές

Καταγραφή των ζημιών

Επιτροπή την οποία όρισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου άρχισε την καταγραφή στην ανατολική Κορινθία των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά, σε κάθε επίπεδο, τόσο για την αποζημίωση ιδιωτών, όσο και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η καταγραφή στην ανατολική Κορινθία, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με εισήγηση της Περιφέρειας, εκτιμάται -όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όταν και αναμένεται να παραδοθεί στον περιφερειάρχη το σχετικό πόρισμα.

Όσον αφορά στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 στην περιοχή Γραμματικό Πύργου Ηλείας είναι σε ύφεση. Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 45 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 Ε/Π και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μεγάλη επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζεται από νωρίς το πρωί. Οι πυροσβέστες έχουν φτιάξει αντιπυρικές ζώνες παντού γύρω από τα χωριά, ώστε σε περίπτωση αναζωπύρωσης, να μην κινδυνέψουν. Το πρόβλημα που υπήρχε από τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν οι έντονοι καπνοί που εμπόδιζαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να πραγματοποιήσουν ρίψεις. Η συνεισφορά των αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας ξεκίνησε μετά τις έντεκα το πρωί που άρχισε να καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς, οι οποίοι εμπόδιζαν τον εντοπισμό των εστιών φωτιάς από αέρος

Σύλληψη ενός άνδρα για εμπρησμό από αμέλεια 

Έπειτα από έρευνες, στελέχη του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Δυτ. Ελλάδας, εντόπισαν και συνέλαβαν έναν άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια, για τη φωτιά που μαίνεται από χθες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του επεβλήθη διοικητικό πρόστιμο, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Δείρε φωτογραφίες από τα καμμένα στρέμματα στην Ηλεία

Περισσότερα από 3. 000 στρέμματα έχουν καεί και οι φωτογραφίες από τοπικά μέσα είναι απογοητευτικές.

Το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Λάλας στην Ηλεία

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα κατά τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Λάλας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι σε ύφεση. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με 30 πυροσβέστες, 11 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι την δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα. Το έργο το πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχει μεταβεί ήδη, μεικτό Κλιμάκιο, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην Π.Ε. Ηλείας, για την εξιχνίαση των αιτιών, αρκετών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

62 πυρκαγιές σε μία μέρα

Σήμερα εκδηλώθηκαν 62 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 1.115 πυροσβέστες, 426 οχήματα, 24 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρέχουν η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ