Κεχριές φωτιά: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πέντε κοινότητες – Σε ύφεση η πυρκαγιά [vid & pics]

Μοιραστείτε το:

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης  κηρύχθηκαν πέντε κοινότητες του Δήμου Κορινθίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που έκαιγε επί τρεις ημέρες, έχοντας προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Πρόκειται για τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη. Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, πήρε την συγκεκριμένη απόφαση με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Θα ισχύει για έξι μήνες.

Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία η πυρκαγιά έχει κατακάψει πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους. H πυρκαγιά πλέον βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, με τις περιοχές Αγ. Ιωάννη και Χιλιμόδι να είναι στο επίκεντρο των επιχειρήσεων. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα, κάνουν διαβροχή της περιοχής ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν οριστικά την κατάσταση.

Με το πρώτο φως της μέρας τα εναέρια μέσα σηκώθηκαν ξανά για να ξεκινήσουν τις ρίψεις ώστε να σβήσουν τη μεγάλη φωτιά που καίει για τρίτο 24ωρο στην Κεχριές Κορινθίας. Η φωτιά είναι πλέον σε ύφεση και η γενική εικόνα της κατάσταση είναι πολύ καλή. Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα, κάνουν διαβροχή της περιοχής ώστε να καταφέρουν να ελέγξουν οριστικά την κατάσταση.

Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020, 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συντρέχουν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται κυρίως στις περιοχές Γαλατάκι και Ντράσα.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε όλη νύχτα στα Αθίκια και Αλαμάνο, προκαλώντας μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή, αλλά και σε περιουσίες. Το πυροσβεστικό σώμα να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσει.

Καταγραφή ζημιών

Αναμένεται να ξεκινήσει και η καταμέτρηση των ζημιών, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορίνθου, η φωτιά έφτασε μέσα σε σπίτια. Ωστόσο, όπως τόνισε το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ ζημιές σε σπίτια έχουν προκληθεί στα Αθίκια, στο Αλαμάνο και στο Γαλατάκι. Ο πρόεδρος της κοινότητας Αθίκια, Τάσος Μαρίνος, έκανε λόγο για 10 καμμένα σπίτια.

Ο Δήμος Κορινθίων, σε όσους απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και φιλοξενούνται σε δημοτικούς χώρους, παρέχει νερό και τρόφιμα.

Στο επίκεντρο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας βρέθηκαν το πρωί ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης και ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Καρκατσούλης. Οι εκπρόσωποι του Κινήματος Αλλαγής ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη για τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς και για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή.

O Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Καμίνης δήλωσε: “Είναι μία απίστευτη καταστροφή που έχει συμβεί στην περιοχή και θέλαμε, ως Κίνημα Αλλαγής, να δείξουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα στους κατοίκους και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν εδώ με μεγάλη αυταπάρνηση. Το ευχάριστο είναι πως φαίνεται η πυρκαγιά να βρίσκεται σε ύφεση και να μην κινδυνεύουν άνθρωποι. Εδώ και ένα χρόνο, το Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην αναμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση για μεγαλύτερη διαφάνεια, καλύτερη οργάνωση και περισσότερα μέσα για τους πυροσβέστες μας”

Δήμαρχος Κορινθίων: Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού

Για ενδείξεις εμπρησμού, αναφορικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στις Κεχριές που καίει από χθες, έκανε λόγο στο MEGA ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος.

«Εκείνο που πληροφορήθηκα και εγώ από τους κατοίκους είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εμπρησμού και υπάρχουν και κάποια στοιχεία, τα οποία περιμένουμε να τα δούμε και η ανακριτική επιτροπή της πυροσβεστικής, γιατί ενδεχομένως οι κάμερες που υπήρχαν στο στρατόπεδο έχουν καταγράψει κάποιες κινήσεις, αφού η έναρξη της πυρκαγιάς έγινε πολύ κοντά στην περίφραξη του στρατοπέδου» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ