Φωτιά τώρα Ηλεία: Στις φλόγες το Γραμματικό – «Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή» [vids & pics]

Μοιραστείτε το:

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Γραμματικό Ηλείας. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2020 και καίει δασική έκταση.  «Δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ούτε έχει γίνει εκκένωση περιοχής, λόγω της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό Ηλείας και το Χελιδόνι.

«Η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς το Χελιδόνι και στη νότια πλευρά της προς την περιοχή Πουρνάρι. Επαναλαμβάνω, δεν έχει γίνει εκκένωση περιοχής, απλώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι του Χελιδονιού να είναι σε ετοιμότητα», προσθέτει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα 119 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, υδροφόρες Ο.Τ.Α, βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου, ενώ από αέρος συντρέχουν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έφτασε να απειλεί χωριά στην Αρχαία Ολυμπία. Ειδικότερα, κινδύνευσαν τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά και Πουρνάρι, ενώ ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Η πυρκαγιά Ξεκίνησε από αγροτική θέση στο Γραμματικό Λατζοΐου και πλέον εκτείνεται σε τρία μέτωπα, ενώ έχει κάψει ήδη δεκάδες στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι μέτριοι αλλά είναι πιθανό να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

Η φωτιά κινείται κατά μήκος του δικτύου της υψηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ και έχουν προκύψει προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση. Επιτόπου βρίσκονται ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αντιδήμαρχοι του Δήμου Πύργου, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και άλλοι φορείς.

Βίντεο patrisnews.com

Βίντεο ilialive.gr

Χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιάς για αύριο, Σάββατο 25 Ιουλίου

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός και αύριο, Σάββατο 25 Ιουλίου, σε δύο περιφέρειες, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα σε κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας). Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ