Αγία Σοφία: LIVE ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη Αθηνών [pics]

Μοιραστείτε το:

Την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου τελεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, στη Μητρόπολη Αθηνών. Ο προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας κάλεσε τον κόσμο να είναι παρών, λέγοντας τα εξής: «Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία,  τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘’τη Υπερμάχω’’ υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

LIVE εικόνα

Στην Μητρόπολη βρίσκονται οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζενμπεργκ, και ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Aρχιεπίσκοπος : «Ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό»

«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24ηΙουλίου. «Και με τη στάση τους αυτή ανέχονται ή ουσιαστικά αποδέχονται κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας μια ανίερη πράξη βεβήλωσης όχι μόνον ενός ιερού πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας μας, της Χριστιανοσύνης, γενικότερα, και ενός συμβόλου της Πίστης μας, αλλά και ενός οικουμενικού μνημείου πολιτισμού και αλληλοπεριχώρησης μεταξύ των λαών και των ανθρώπων και των λαών διαφορετικών θρησκευτικών ταυτοτήτων. Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους. Την 24η Ιουλίου, ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία,  τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, θα προστώ της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, στον Καθεδρικό Ι.Ν. των Αθηνών και σας καλώ όλους και όλες να ψάλλουμε μαζί το ‘’τη Υπερμάχω’’ υπέρ βοηθείας και ενισχύσεως του γένους μας».

Δείτε φωτογραφίες από τη Μητρόπολη Αθηνών

Την ίδια ώρα και στην Θεσσαλονίκη ψέλνουν τον Ακάθιστο Ύμνο στον Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είχε καλέσει σε «πανστρατιά προσευχής» ενάντια στην προκλητική όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά από το Μέγαρο της Παλιάς Βουλής επί της οδού Σταδίου, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ελληνικές σημαίες, πάνω στις οποίες έχουν κολλήσει εικόνες Αγίων. Στα κάγκελα γύρω από την Παλιά Βουλή υπάρχουν αφίσες με σύνθημα «Όχι στη μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί».

Ανάμεσα στους καλεσμένους της εκδήλωσης που θα απευθύνουν χαιρετισμό είναι η Αφροδίτη Μάνου και ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Πένθιμες καμπάνες στη Θεσσαλονίκη

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι μητροπολίτες έχουν πάρει την απόφαση οι καμπάνες των ενοριών τους να χτυπούν πένθιμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να δείξουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια των πιστών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι οι καμπάνες Ιερών Ναών χτύπησαν πένθιμα, ενώ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Σύμφωνα με το thestival.gr, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος κάλεσε τους πιστούς σε πανστρατιά προσευχής. Οι σημαίες των ιερών Ναών θα τοποθετηθούν μεσίστια, ενώ στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος.

Πένθιμα χτύπησαν στις 10 το πρωί και για λίγα λεπτά οι καμπάνες των Ναών και της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ενώ στον Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής της πόλεως Αγρινίου, τελέστηκε παράκληση προς την Παναγία.

Κρήτη

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κρήτης, στις 12:00, ως «ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό. «Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο επίσκοπος Κνωσού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον επίσκοπο Κνωσού, σε όλες τις ιερές μονές, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί παρακλητικός κανόνας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, «την υπέρμαχο στρατηγό του γένους μας, επικαλούμενοι με τον τρόπο αυτό -όλοι μαζί- την ευχή για τη χάρη και τη σκέπη της Παναγίας, που δεν παύει να σκεπάζει κάθε ορθόδοξο χριστιανό σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πένθιμα χτύπησαν το μεσημέρι, για δέκα λεπτά, οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς των Μητροπόλεων Κυδωνίας-Αποκορώνου και Κισσάμου-Σελίνου, λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η απόφαση είχε ληφθεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ σε ιερές μονές και ησυχαστήρια τελέσθηκε ο παρακλητικός κανόνας ως έκφραση «της έντονης προσευχητικής αγωνίας και της παρακλητικής αναφοράς όλων μας, υπέρ των ιερών και των οσίων του γένους μας, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σε πολλούς ναούς κυμάτιζε μεσίστια η ελληνική σημαία.

Πάτρα

Πένθιμα χτυπούν από το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Πατρών, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλους τους ναούς, τις υπηρεσίες της Μητρόπολης και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της τοπικής εκκλησίας. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που αποφάσισε η Μητρόπολη των Πατρών, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ