46η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Το φωτορεπορτάζ της δεξίωσης στο Προεδρικό [pics]

Μοιραστείτε το:

Με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων, μόλις 500 άτομα, λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου η καθιερωμένη δεξίωση για την 46η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδέχθηκε τους πολιτικούς αρχηγούς, 22 υπουργούς, 60 βουλευτές, 90 αντιστασιακούς, 70 εκπροσώπους των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, καθώς και 40 προσκεκλημένους από τον χώρο της υγείας αλλά και της παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι με τη δουλειά τους στήριξαν την ελληνική κοινωνία την περίοδο του lockdown.


Παρόντες οι αφανείς «ήρωες» της πανδημίας

Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά είχαν προσκληθεί στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι στην καθαριότητα, υπάλληλοι delivery, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οδηγοί ασθενοφόρων, καθώς και πυροσβέστες. Πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματίες, που υπήρξαν οι «ήρωες» της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, στο πρόσωπο των οποίων η Προεδρία επιθυμεί να τιμήσει όλους εκείνους που με αυταπάρνηση στάθηκαν δίπλα στον συνάνθρωπο σε δύσκολες στιγμές για την ελληνική κοινωνία.

Παράλληλα, είχαν προσκληθεί οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.λπ.), εκπρόσωποι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και δημοσιογράφοι.


Η πρόσκληση και το «βαθύχρωμο» ένδυμα

Όσοι κλήθηκαν έπρεπε να έχουν στο χέρι τους την πρόσκληση που βλέπετε και εξασφάλισε το flash.gr από μία εκ των προσκεκλημένων.

Έχει πάνω της φυσικά το ελληνικό εθνόσημο στο κέντρο και απευθύνεται από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου – και όχι Αικατερίνη κατά το πρωτόκολλο. Ήταν για τις 20:00 την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 με είσοδο για πρώτη φορά εφέτος από την Ηρώδου Αττικού. Πρωτόκολλο όμως ή μάλλον dress code υπάρχει ως παραίνεση κάτω αριστερά στην πρόσκληση για «ένδυμα βαθύχρωμο» σκούρο δηλαδή. Προφανώς για αποφευχθεί μια πιθανή ελαφρά θερινή πολυχρωμία.

Η πορεία στον χρόνο

Η δεξίωση καθιερώθηκε το 1975 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και χαρακτηρίστηκε όχι κυρίως από την λιτότητά της, αλλά από την έλλειψη όσων αντιστάθηκαν στη δικτατορία. Η πρώτη δεξίωση, μάλιστα, έγινε στην Πνύκα, ενώ όλες οι υπόλοιπες στο Προεδρικό Μέγαρο. Η 24η Ιουλίου είχε καθιερωθεί ως αργία για το Δημόσιο και τις τράπεζες, ενώ σε κάποιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα είχε κηρυχθεί στάση εργασίας.

Μετά το 1981 και, κυρίως, μετά το 1985 οπότε και εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωστής Στεφανόπουλος, το life style είναι εκείνο που σταδιακά κυριαρχεί στις δεξιώσεις αφαιρώντας από το γεγονός την πολιτική του διάσταση. Μπορεί ο διάδοχός του Κάρολος Παπούλιας να έστειλε προσκλήσεις σε αντιστασιακούς, ωστόσο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, η αντίστροφη μέτρηση για την παραφθορά της καθιερωμένης δεξίωσης είχε ξεκινήσει.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ