Μητσοτάκης Βρυξέλλες: Μόλις μία προπαρασκευαστική συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής

Μοιραστείτε το:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τις χειρότερες επιδόσεις από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για πυρετώδεις διαβουλεύσεις και συναντήσεις για την προετοιμασία της Συνόδου, τα επίσημα στοιχεία δίνουν μια διαφορετική εικόνα.

Πιο αναλυτικά, το επίσημο Δελτίο Αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σύνοδο του τετραημέρου 17 – 21 Ιουλίου περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις προπαρασκευαστικές διμερείς και πολυμερείς επαφές μεταξύ κρατών μελών στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση συμμαχιών στη διαπραγμάτευση για την τελική διαμόρφωση του Ταμείου και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «τις χώρες του Βίσεγκραντ» (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) αλλά και τους λεγόμενους «φειδωλούς» της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία) που τελικά επιβλήθηκαν πολιτικά. Δείτε τον σχετικό πίνακα που δημοσίευσε η Ερευνητική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕPRS).

Στο συγκεκριμένο δελτίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην τελευταία θέση καθώς στη διάρκεια της Συνόδου πραγματοποίησε μόλις μια συνάντηση, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Αντίστοιχες επιδόσεις είχαν μόνο οι πρωθυπουργοί της Κροατίας και της Εσθονίας, καθώς και ο πρόεδρος της Κύπρου.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της συμμαχίας του Νότου και προκειμένου να διαμορφώσουν θετικούς συσχετισμούς ο Ιταλός Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόντε πραγματοποίησε 10 συναντήσεις, ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ 7 τετ α τετ, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα 4 συναντήσεις.

Ακόμη και ηγέτες διεθνώς απομονωμένοι όπως οι Όρμπαν και ο Μοριαβιέτσκι είχαν ικανοποιητικό αριθμό συναντήσεων. Δηλαδή ανάλογα με το διακύβευμα που είχε για κάθε χώρα η τελική συμφωνία αλλά και του πόσο ενεργοί είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ηγέτες. Επί της ουσίας επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική πλευρά ήταν απομονωμένη και πήγε απροετοίμαστη στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός απείχε από οποιαδήποτε προετοιμασία με τους ηγέτες της συμμαχίας του Νότου και περιορίστηκε στις υποχρεωτικές παρουσίες της ολομέλειας.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ