Κεχριές φωτιά τώρα: Δεν εκκενώνεται το Σοφικό – Γιγαντιαίες προσπάθειες της Πυροσβεστικής [pics]

Μοιραστείτε το:

Μάχη με τις φλόγες στις Κεχριές δίνουν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη στην Κορινθία με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε  στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα. Στις Κεχριές παραμένουν οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν με νέες ενισχύσεις που δέχτηκαν, συνολικά 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, πλήθος εθελοντών και οχήματα, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ για το βράδυ σχεδιάζεται αποστολή  επίγειας δύναμης για την αντικατάσταση των εξαντλημένων πυροσβεστών.Σύμφωνα με πληροφορίες, διακομίστηκε τραυματισμένος στο κεφάλι, με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης προκλήθηκε αναστάτωση μετά από ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έκανε λόγο για διαδικασία εκκένωσης του Σοφικού, το οποίο απειλείται από τις φλόγες που καίει τις Κεχριές για δεύτερη ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική η ανακοίνωση της Περιφέρειας δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, αφού η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Συγκεκριμένα διευκρινίζει ότι δεν προωθείται απομάκρυνση κατοίκων του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος για αυτή την περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα διορθώθηκε και η ανακοίνωση της Περιφέρειας, που έκανε αρχικά λόγο για «διαδικασία εκκένωσης» του Σοφικού. Ακόμα, σύμφωνα με την περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει και σήμερα Πέμπτη , για δεύτερη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις Κεχριές».

Από νωρίς το πρωί το χωριό Αλαμάνο έχει εκκενωθεί, ενώ ακολούθησαν ο οικισμός Ντράσσα και η κατασκήνωση Ranch στο Σοφικό με τα παιδιά να μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Κορίνθου. Το απόγευμα αποφασίσθηκε να εκκενωθεί και ο οικισμός Ρυτό. Xθες είχαν εκκενωθεί άλλοι έξι οικισμοί. Πρόκειται για τους οικισμούς Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια και Άγιος Ιωάννης. Επίσης, είχε εκκενωθεί και μία παιδική κατασκήνωση.

Ο Δήμος Κορινθίων, σε όσους απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και φιλοξενούνται σε δημοτικούς χώρους, παρέχει νερό και τρόφιμα.

Ακόμη δεν έχει γίνει πλήρης καταγραφή των καταστροφών. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια στα Αθίκια, στο Αλαμάνο και στο Γαλατάκι. Ο πρόεδρος της κοινότητας Αθίκια, Τάσος Μαρίνος, έκανε λόγο για 10 καμμένα σπίτια.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην Κορινθία καθώς οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και σήμερα.

Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus με εντολή Χαρδαλιά

Νωρίτερα, κατόπιν εντολής του υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.

Η φωτιά από το Διάστημα

Ορατή από το Διάστημα είναι η μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και δύο μέρες στην Κορινθία. Σύμφωνα με τις εικόνες δύο ευρωπαϊκών δορυφόρων που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 12:30 την Τετάρτη, καθώς και το πυρο-νέφος (pyro-cumulus) που δημιουργήθηκε.

Η δεύτερη δορυφορική εικόνα από το δορυφόρο που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο το πρωί της Πέμπτης, δείχνει την καμμένη έκταση κάτω από το πυκνό νέφος καπνού καθώς η πυρκαγιά είναι ακόμη ενεργή.

72 πυρκαγιές σε μία ημέρα

Σε 72 ανήλθαν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00, χθες, Τετάρτη 22 Ιουλίου, έως την ίδια ώρα απόψε, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν 805 πυροσβέστες με 318 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών πυροσβεστικών επιχειρήσεων και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Οσον αφορά την φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα, παραμένουν, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, οι πολλές διάσπαρτες εστίες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στην περιοχή επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το μηχανοκίνητο ειδικών επιχειρήσεων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ από αέρος συντρέχουν 10 ελικόπτερα και ισάριθμα αεροσκάφη, που πρόκειται σε λίγο να αποσυρθούν. Τα εναέρια μέσα θα πραγματοποιήσουν και πάλι ρίψεις νερού, εφ΄ όσον χρειαστεί, με το πρώτο φως της νέας ημέρας. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ από τις Κεχριές

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ