Ελλάδα Ισραήλ- Στρατιωτική συμμαχία: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η αμυντική συμφωνία – Πως ψήφισαν τα κόμματα

Υπέρ της συμφωνίας που σηματοδοτεί την στρατιωτική συμμαχία Ελλάδας Ισραήλ και είχε ξεκινήσει να οικοδομείται το 2016 τάχθηκαν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. «Παρών», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρη αντίθεση δήλωσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που καταψήφισαν.

Παναγιωτόπουλος: Επωφελής συμφωνία

Η κύρωση αυτής της συμφωνίας είναι μια επωφελής υπόθεση, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι αντικατοπτρίζει τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο. Επισήμανε δε, ότι με την υπογραφή της συμφωνίας για τον East-Med, άνοιξε ένας δρόμος κοινών γεωπολιτικών συμφερόντων, ιδίως στο πεδίο της εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αυτό έχει αντίκτυπο και στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι πρόσφατα έγινε το ταξίδι του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αποστολής στο Ισραήλ, όπου εκεί επιβεβαιώθηκαν τα μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας.

«Θα έλεγα, δώσαμε διαβεβαιώσεις για εντατικοποίηση των επαφών με ισραηλινές εταιρείες στον χώρο της παραγωγής αμυντικού υλικού, οι οποίες ενδιαφέρονται για συνέργειες και συνεργασία, ακόμα και με όρους συμπαραγωγής στην Ελλάδα, με ελληνικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, σε μια πλειάδα αμυντικού υλικού», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως αν δεν ήταν οι περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού, θα είχαν ήδη αρχίσει οι επισκέψεις των Ισραηλινών αξιωματούχων, των στελεχών των εταιρειών, στην Ελλάδα. «Θεωρώ δεδομένο ότι από τον επόμενο μήνα θα έχουμε μεγάλη κινητικότητα και συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, που τόνισε ότι σήμερα κακώς η συζήτηση αυτής της συμφωνίας εκτρέπεται σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για το παλαιστινιακό, σχολίασε και τη στάση που είχε τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όταν ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. «Η 1η/7, η «αποφράς» ημέρα, που χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την αντίθεση σε αυτή τη συμφωνία, λόγω της εκπεφρασθείσας εξαγγελίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ, για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, πέρασε. Ερχόμαστε σήμερα, 7 Ιουλίου, δεν προσαρτήθηκε τίποτα μέχρι τώρα, απλά υπάρχει αυτή η εξαγγελία. Γνωρίζουμε ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ έχει να κάνει με κυβέρνηση συνεργασίας και υπάρχουν και άλλες απόψεις στο εσωτερικό της και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης για τις προσαρτήσεις», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επιπλέον, χαρακτήρισε παράδοξη τη  στάση του ΣΥΡΙΖΑ, διότι «είναι το κόμμα που ως κυβέρνηση είχε υπογράψει αυτή τη συμφωνία, το 2016».

«Η προσπάθεια της χώρας είναι να εντείνει τις διεθνείς συμμαχίες για να προασπίσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα και το δικό της ρόλο στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου,είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει «παρών» στη συμφωνία διότι γίνονται, εκ μέρους του Ισραήλ, μονομερείς ενέργειες που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Επισήμανε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, είχε ακολουθήσει μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο αυτής, είχε προετοιμάσει τη σύναψη της συμφωνίας αυτής. «Η συμφωνία που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε στο πλαίσιο συνεργασίας της χώρας με το Ισραήλ για προμήθειες εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας και έγινε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και της κοινώς ωφέλειας των δύο χωρών», είπε η βουλευτής, πρόσθεσε όμως ότι σήμερα η εξέλιξη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, με τη δρομολόγηση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ρίχνει τη σκιά της σε αυτή τη συζήτηση, διότι θα αυξήσει την ένταση και θα δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε ότι η ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου και της θέσης της χώρας και την εξυπηρέτηση των κυριαρχικών συμφερόντων.

«Η θέση μας είναι σαφής. Απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις συζητήσεις με το Ισραήλ, πάντοτε έθετε και τη διάσταση των ελληνικών θέσεων για το σεβασμό στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, «αλλά δεν ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να κάνει οποιαδήποτε τέτοια νύξη, αν και πήγε στις παραμονές του χρονικού ορίου που έχει θέσει το Ισραήλ για την ενεργοποίηση της απόφασης προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών».

Κατά ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης, που ανέφερε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την εμβάθυνση της στρατηγικής διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην άμυνα και την ενέργεια, με το κράτος του Ισραήλ που «για 53 χρόνια διατηρεί καθεστώς κατοχής επί των παλαιστινιακών εδαφών, ένα κράτος που φυλακίζει και δολοφονεί ακόμα και μικρά παιδιά, που ετοιμάζεται, με τις πλάτες των ΗΠΑ, να προσαρτήσει την κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, κάνοντας κουρέλι ακόμη και ψηφίσματα του ΟΗΕ». Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πως «οι μπίζνες που επαγγέλλονται οι συμφωνίες αυτές, τρέχουν μαζί με την πολεμική προπαρασκευή και είναι άρρηκτα δεμένες με την βία, τον πόλεμο και τον ξεριζωμό» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να κοροϊδεύει, κρύβοντας ότι αυτές οι συμφωνίες που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα, είναι το καλούπι για διευρυμένη εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου και δεν έχουν σχέση με τη διασφάλιση της ειρήνης».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, είπε ότι και αυτή η αμυντική συμφωνίας Ελλάδας-Ισραήλ, είναι το αποτέλεσμα της στροφής που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική εξωτερική πολιτική, «στροφή που σημαίνει ανατροπή και πρωτοφανή περιφρόνηση των αρχών του διεθνούς δικαίου». Η βουλευτής υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει καταλάβει παράνομα εδάφη της Παλαιστίνης και ετοιμάζεται να τα προσαρτήσει, «είναι ένα κράτος που λειτουργεί χωρίς Σύνταγμα και η πολιτική εξουσία, διαχρονικά, δεν δέχθηκε συνταγματικά όρια στην άσκηση της εξουσίας της, ένα κράτος που έχει πυρηνικά και δεν δέχεται έλεγχο γι΄ αυτά, ένα κράτος που χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου κατά αμάχων, ένα κράτος που για συγκεκριμένους λόγους δεν οριοθέτησε τα σύνορά του».

Κυρίως, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επισήμανε, ότι «μια εξωτερική πολιτική χωρίς αρχές είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την αναβολή της συζήτησης και της ψηφοφορίας με βασικό επιχείρημα ότι η συμφωνία μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς κύρωση από τη Βουλή καθώς εφαρμόζεται ουσιαστικά εδώ και τρία χρόνια.

Πηγή: flash.gr

About Ομάδα Σύνταξης 81829 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*