ΑΔΕΔΥ συγκέντρωση: Πανελλαδική στάση εργασίας ενάντια στο ν/σ για τις διαδηλώσεις

Μοιραστείτε το:

Πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 11:00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 11:30 π.μ. στην Πλατεία Κοραή έχει προγραμματίσει για σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δυναμώνει την καταστολή φέρνοντας νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων», κλιμακώνοντας «την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες».

«Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας ότι «το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής». Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 στις 19:00 η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζει συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ χέρι-χέρι στον περιορισμό των διαδηλώσεων

Μερικές «διορθωτικές» κινήσεις χώριζαν το ΚΙΝΑΛ από την κυβέρνηση, προκειμένου το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εξάλλου προέρχεται από τους κόλπους του κόμματος της κυρίας Γεννηματά, δεν δίστασε να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συναίνεση της στο νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει τη λαϊκή -και όχι μόνον- κατακραυγή.

Πώς «υπέκυψε» τελικά η κα Γεννηματά; Η ρελάνς Χρυσοχοϊδη στηρίχτηκε στις εξής αλλαγές:

  • Δεν θα προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους για όσους μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής. Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης «κακώς είχε μπει» το ιδιώνυμο στο νομοσχέδιο.
  • Θα προβλέπεται πως για την απαγόρευση συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών, ο οποίος εάν δεν απαντήσει εντός 24ωρου θα συνεπάγεται πως συμφωνεί με την απαγόρευση.
  • Για τη διάλυση μίας διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελέας και να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Εάν δεν παρίσταται, ενημερώνεται αμελλητί.

Για να στηρίξει την υπαναχώρησή της η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι με την παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ «άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο» και ως εκ τούτου θα το υπερψηφίσει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής.

Αναλυτικά η δήλωση της κας Γεννηματά έχει ως εξής:

«Με την καθοριστική παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσεις. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματικών δικαιωμάτων, που για μας είναι αδιαπραγμάτευτα.

Από τις θεσμικές εγγυήσεις, κερδισμένοι είναι οι πολίτες. Γιατί επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό».

Τελικά, το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» ψηφίστηκε στο σύνολό του, «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα εισαχθεί σήμερα για συζήτηση ενώ την Πέμπτη αναμένεται να τοποθετηθούν με ομιλίες τους στη Βουλή οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Οι κυρώσεις που μένουν

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο παραμένουν κυρώσεις και ειδικότερα ορίζεται πως:

  • όσοι αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.
  • όσοι δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική ή λιμενική αρχή τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους (με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα). Αν οι υπαίτιοι τέλεσαν βιαιοπραγίες, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών, αν οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Κυρώσεις ορίζονται και για τους οργανωτές των διαδηλώσεων, όπου βάσει του νομοσχεδίου είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων που απευθύνει πρόσκληση προς το ευρύ κοινό για συμμετοχή σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή ο οριζόμενος ως οργανωτής στο πλαίσιο της υποχρέωσης γνωστοποίησης που προβλέπουν οι νέες διατάξεις:

  • Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας.
  • Ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και τον «Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή», που θα είναι ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ή στέλεχος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή ως σύνδεσμος με τον οργανωτή, ώστε μέσω της άμεσης μεταξύ τους επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού να διασφαλισθεί η ομαλή και σύννομη διεξαγωγή της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Λένε «όχι» οι εισαγγελείς – αντιδρούν οι δικηγόροι

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με επιστολή της προέδρου της Αννας Ζαίρη προς τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, εκφράζει την άρνηση των εισαγγελικών λειτουργών για παρουσία στο χώρο των διαδηλώσεων αλλά και συμμετοχή σε επιτροπή διάλυσης των συγκεντρώσεων.

Με την ανακοίνωση της Ενωσης τίθεται ουσιαστικά μπλόκο στη φυσική παρουσία των εισαγγελέων στις διαδηλώσεις με την επίκληση των συνταγματικών επιταγών και του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων : « ….δεν περιλαμβάνεται αρμοδιότητα παράστασης Εισαγγελέα επί δημοσίων συναθροίσεων ή στην Επιτροπή που συγκροτείται για την διάλυση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ….καθόσον οι αρμοδιότητες των ανωτέρων επιτροπών δεν είναι πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα [ ΓνωμΕισΑΠ 8/2002 ].

Συνεπώς σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα θεσμοθέτησης υποχρεωτικής παρουσίας Εισαγγελικού λειτουργού σε χώρο υπαίθριας συνάθροισης με αναφορά σε αρμοδιότητες επιχειρησιακής οργάνωσης ή διάλυσης των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, θα πρόκειται για ρύθμιση με εγγενή ασυμβατότητα προς τα άρθρα 87 επ. του Συντάγματος, δεδομένου ότι θα αναθέτει σε Δικαστικό λειτουργό διοικητικές αρμοδιότητες που ανήκουν την εκτελεστική εξουσία και τα όργανά της».

Εξάλλου και η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου.

Οι νομικοί επισημαίνουν τα εξής:

«1. Η συντονιστική επιτροπή θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την προστασία που παρέχει το άρθρο 11 του Συντάγματος για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή καταλείπονται στον κοινό νομοθέτη στενά περιθώρια για τη ρύθμιση της άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και ιδίως για τον περιορισμό του.

2. Η προληπτική πλήρης απαγόρευση των συναθροίσεων με απόφαση της Αστυνομικής ή Λιμενικής Αρχής πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου.

3. Οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος σε οποιαδήποτε φάση της συνάθροισης και ενόψει της επιβαλλόμενης στάθμισης που επιβάλλει η σύγκρουση συνταγματικών δικαιωμάτων, αφενός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αφετέρου του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή, πρέπει να γίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων περιστάσεων, διαταράσσεται δυσανάλογα η οικονομική ζωή ώστε να θεωρείται η άσκηση του εν λόγω δικαιώματος προδήλως καταχρηστική.

4. Η παράβαση των νόμιμων υποχρεώσεων του οργανωτή μιας συνάθροισης δεν μπορεί να συνεπάγεται αντικειμενική ποινική ή αστική ευθύνη του, καθώς τούτο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ενοχής και της υπαιτιότητας».

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων αλλά και σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέτει όρους στις συγκεντρώσεις.

Με κεντρικό σύνθημα «όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων» το απόγευμα της Τρίτης, οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς,  πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θέτει στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς της Βουλή, μέσω κεντρικών δρόμων της Αθήνας.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα, Τετάρτη,  στην Πλατεία Κοραή όπου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα του δημοσίου τομέα, ενώ και την Πέμπτη εργατικά σωματεία και φορείς προγραμματίζουν κινητοποιήσεις στα Προπύλαια. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Ειδικότερα, πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο για σήμερα, Τετάρτη, από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου, έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απευθύνοντας κάλεσμα για συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 11:30. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 19:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση, που οργανώνεται από πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία με τη συμμετοχή και άλλων σωματείων και φορέων. Την ίδια μέρα κινητοποίηση έχει εξαγγείλει και το ΠΑΜΕ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ