Κυριάκος Μητσοτάκης στους FT: Δεν θα δεχτούμε αυστηρούς όρους για τη βοήθεια από την ΕΕ – “Όχι” σε επιστροφή της “τρόικας”

Μοιραστείτε το:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει, μιλώντας στους FT, πως δεν θα δεχτεί μία επιστροφή της “τρόικας“, δηλαδή ενός αυστηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, που επιβάλλεται από το εξωτερικό. Η δήλωση, όπως αναφέρει ο συντάκτης, είναι δείγμα των “δύσκολων διαπραγματεύσεων που βρίσκονται μπροστά μας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ, για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ”. Ο πρωθυπουργός τονίζει πως αυτό το Μνημόνιο είχε επιβληθεί στην Ελλάδα, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει για τις μεταρρυθμίσεις. “Οι Έλληνες, έχουμε ωριμάσει αρκετά και θέλουμε να κάνουμε τις δικές μας μεταρρυθμίσεις”, λέει. Όπως γράφει το άρθρο, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ολλανδία, εναντιώνονται στο πακέτο της Κομισιόν για την ανάκαμψη και πιέζουν για “βοήθεια υπό όρους και προϋποθέσεις”, ώστε τα χρήματα να δαπανηθούν για την “ανταγωνιστικότητα”. Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει πως τα χρήματα θα πρέπει να έχουν στόχο να θωρακίσουν τις οικονομίες από μελλοντικούς κινδύνους, σημειώνει ο συντάκτης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει πως είναι αρκετή η αξιολόγηση κάθε έξι μήνες, από την Κομισιόν, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις. “Δεν θεωρώ πως είναι απαραίτητοι οι όποιοι πρόσθετοι αυστηροί όροι” τονίζει. Σημειώνει δε πω κάτι τέτοιο από τις χώρες του Νότου, θεωρείται “πολιτικά απαράδεκτο”.

Οι Financial Times, υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο μετά την κρίση του 2008, η οποία βρέθηκε κοντά στην οικονομική κατάρρευση, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να συνάψει δανειακή σύμβαση με σκληρούς όρους. Τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανταποκρίθηκε επιτυχώς στην δοκιμασία του κορονοϊού. “Ήταν προφανές σε εμένα  ότι θα πρέπει να περάσουμε σε πλήρες lockdown. Και η πολιτική απόφαση θα ήταν καλύτερα να ληφθεί νωρίτερα, παρά όταν θα ήταν αργά” δηλώνει ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ