Eξάρχεια: Καταγγελίες για εισβολή αστυνομικών σε καφετέριες με ρίψη δακρυγόνων – 10 προσαγωγές [vid]

Μοιραστείτε το:

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια ανακατάληψης κτιρίων από αντιεξουσιαστές. Περίπου 150 κουκουλοφόροι προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τα δύο κτίρια της οδού Δερβενίων 52 και 56, που είχε εκκενώσει η Αστυνομία πριν από μία εβδομάδα. Τα δύο κτίρια τελούσαν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές από το 2015.

Στα κτίρια αυτά έγινε, χθες, συμβολική ανακατάληψη από αλληλέγγυους, οι οποίοι έγραψαν το παρακάτω κείμενο: «Τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2020 δεκάδες αστυνομικοί εκδίωξαν την κατάληψη “Dervenion 56” που φιλοξενούσε πρόσφυγες στην περιοχή των Εξαρχείων. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν σε αλληλεγγύη και διαδήλωσαν, μια διαμαρτυρία που οδήγησε στην ανακατάληψη της οδού Δερβενίων, όπου αλυσίδες διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του δρόμου, δημιουργώντας ανθρώπινα οδοφράγματα, διατήρησε την απρόσκοπτη ανάληψη της κατάληψης. Λίγα λεπτά αργότερα δεκάδες αστυνομικοί  πλημμύρισαν την περιοχή, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Η κατάληψη είχε ανακαταληφθεί. Μετά από αυτό εκδιπλώθηκε σε όλη των περιοχή η εκδικητική μανία των ρόμποκοπ του Χρυσοχοΐδη…»

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και για τουλάχιστον μία ώρα διαδραματίστηκαν σφοδρές συγκρούσεις όταν οι κουκουλοφόροι άρχισαν να προκαλούν φθορές στις εισόδους των κτιρίων. Ακολούθησαν ρίψεις μολότοφ και χημικών. Η αστυνομία προχώρησε σε 10 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 7 έγιναν συλλήψεις.

Στη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν καταγγελίες πως άνδρες της αστυνομίας εμφανίστηκαν ξαφνικά στην οδό Κωλέττη και εισέβαλαν σε καφετέριες. Mαρτυρίες αναφέρουν ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων μέσα στα καταστήματα, ενώ έγιναν και προσαγωγές.

Ρίψη δακρυγόνων έγινε και μέσα στην πλατεία Εξαρχείων όπως φαίνεται και στο σχετικό video από δημοσιογράφο που βρέθηκε στο σημείο:

Όπως έγραψαν οι ιδιοκτήτες του μπαρ στη σελίδα του μαγαζιού στο facebook:

“Σήμερα τα ξημερώματα η ομάδα δράση μπήκε στο μαγαζί μας απρόκλητα (και προφανώς χωρίς ένταλμα). Παρά τις προσπάθειες μας να εμποδίσουμε αυτή την εισβολή και να υπεραπιστούμε τους θαμώνες και τον χώρο μας μπροστά σε αυτή την ωμή βιαιότητα στάθηκε αδύνατο. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν εργαζόμενους και θαμώνες και δυστυχώς να συλλάβουν έναν από αυτούς. Οι οικείοι του συλληφθέντα επικοινώνησαν μαζί μας και μας ενημερώσανε ότι είναι βαριά χτυπημένος και επιπλέον ότι διώκεται για δύο κακούργηματα. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που ήταν μπροστά αν έχουν βίντεο και φωτογραφίες από τον βίαιο ξυλαδαρμό και την σύλληψη να επικοινωνήσουν είτε μέσω της σελίδας μας είτε στο μαγαζί απευθείας. Το ίδιο και για όποιον θα ήταν διατεθειμένος να καταθέσει για τα συμβάντα αυτά. Θα επανέλθουμε άμεσα με μια πιο ολοκληρωμένη ανακοίνωση”.

Μια εβδομάδα πριν, ομάδα αλληλέγγυων προχώρησε σε συμβολική επανακατάληψη του κτιρίου σε μια δράση που κατεγράφη σε βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube.

Περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης και διαδήλωσαν στη γειτονιά και κατέληξαν στην πρώην κατάληψη Δερβενίων δημιουργώντας ανθρώπινα οδοφράγματα και προχωρώντας στη συμβολική επανακατάληψη του κτιρίου σπάζοντας με βαριοπούλες τα τσιμεντένια μπλοκ που είχαν τοποθετηθεί. Η διαδήλωση κατέληξε στον πεζόδρομο της Δερβενίων, στο τετράγωνο της κατάληψης, το οποίο και περιφρουρήθηκε από τις δύο πλευρές. Το κτίριο ανοίχτηκε, τοποθετήθηκε νέα κλειδαριά, και ο κόσμος αποχώρησε. Λίγη ώρα μετά ο πεζόδρομος κατελήφθη από ΜΑΤ.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ