Δεν ψηφίστηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής  για τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς του σχεδίου πόλεως Νυδριού – Μ. Αυλακίου. Η πρόταση του Δημάρχου Χαράλαμπου Καλού.

Με 18 ψήφους κατά και 13 υπέρ  δεν ψηφίστηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής  για τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς του σχεδίου πόλεως Νυδριού – Μ. Αυλακίου.

 Ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός  δεν εξεπλάγη από το αποτέλεσμα  καθώς όπως ανέφερε ” τα είχαμε μετρήσει νωρίτερα τα κουκιά  τα ξέραμε”.

 Ωστόσο  στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις,  υπογραμμίζοντας  ότι δεν θα σταθεί στις διαχρονικές ευθύνες  που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση που φαίνεται ως αδιέξοδο.

“Πιστεύω όμως ότι είμαι λίγο καλή διάθεση μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση σήμερα η οποία θα βοηθήσει τα μάλα,  ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε αυτή την υπόθεση που λέγεται σχέδιο πόλης Νυδριού- Μεγάλου Αυλακίου.

 Επίσης τόνισε ότι μέχρι τη στιγμή που μιλάει  δεν έχει υπογράψει το αίτημα της υπηρεσίας για τη μεταγραφή του σχεδίου   και ο λόγος που δεν το έκανε είναι γιατί  ήθελε να περιμένει τη σημερινή συζήτηση,  ώστε όλα τα ενδεχόμενα και δεδομένα  καθώς και κάποια νέα δεδομένα  να τεθούν στον δημόσιο διάλογο και θα κληθούμε να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

 “Θα πρέπει να πάρουμε την πιο σωστή απόφαση  και προσπαθώντας να συγκεράσω όλα τα δεδομένα  και ταυτοχρόνως και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πάρα πολλούς  προβαίνω στην ακόλουθη πρόταση:

 Θέλω να διευκρινίσω κάτι που έχω αναφέρει αρκετές φορές  ότι αυτό που καλούμαστε σήμερα να πάρουμε ως απόφαση είναι να επιλέξουμε  αν ο υπολογισμός των εισφορών  στο εντός ορίων  οικισμών Nυδριού  και Μεγάλου Αυλακίου  θα γίνει με την υπαγωγή  στις διατάξεις περί εισφοράς σε γη και χρήμα  ή αν θα γίνει με τη διαδικασία του αναλογισμου.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους που να θεωρεί ότι μπορεί το σχέδιο πόλης  στους παλιούς οικισμούς να πάει με τον αναλογισμό.  Με ποια διαδικασία ή ποιες  εισφορές μικρές, μεσαίες,  μεγάλες  είναι άλλο θέμα.

Για αυτό το λόγο η πρότασή μου είναι η ακόλουθη να πάρουμε σήμερα απόφαση για την υπαγωγή στις διατάξεις περί εισφοράς σε γη και σε χρήμα των ιδιοκτησιών εντός ορίου οικισμού Νυδριού – Μεγάλου Αυλακίου και να εξετάσουμε σύμφωνα με ποιες διατάξεις.

Ταυτοχρόνως να ζητήσουμε από την υπηρεσία να προβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στην σύνταξη πινάκων πού να αποτυπώνουν τον αριθμό των ιδιοκτησιών ανά κατηγορία επιφάνειας, τα ελλείμματα γης που θα προκύψουν από την πιθανή εφαρμογή α: του προεδρικού διατάγματος του 1985 β: του νόμου 2508 του 1997 γ: του 4315 του 2014 πάντα για τα εντός οικισμού.

Δηλώνω ότι έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία εγώ δεσμεύομαι να συγκαλέσει ο Πρόεδρος μονοθεματικό συμβούλιο, ώστε να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα και να δεσμευτούν ως  σώμα και να δεσμευτούμε ότι αν υπάρχει άλλη εφαρμόσιμη, ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση προφανώς για χαμηλότερες εισφορές να πάρουμε την πολιτική απόφαση να ζητήσουμε από την κυρία περιφερειάρχη την ανάκληση της πράξης εφαρμογής.

Θα ήθελα όμως και κοιτάζω στα μάτια και τους δύο εκ των προσφευγόντων στη δικαιοσύνη όπως ειπώθηκε είχαν κάθε έννομο δικαίωμα και συμφέρον να το κάνουν ότι στην περίπτωση αυτή, θα δεσμευτούν ηθικά ότι θα διευκολύνουν τη διαδικασία με την απόσυρση της προσφυγής  και θα διευκολύνουν την υλοποίηση αυτού του ονείρου  που πάει να γίνει εφιάλτης  του σχεδίου πόλεως Νυδριού-Μεγάλου Αυλακίου.

 

Αυτή η πρόταση  δεν υπερψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο.

Ακούστε όλο το ηχητικό  και την ψηφοφορία.

About Παναγιώτης Κουνιάκης 7762 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*