Αύξηση ως 80% στις προσωρινές συντάξεις – Πλαφόν τα 768 ευρώ

Μοιραστείτε το:

Ο κ. Βρούτσης, είπε πως αναμένεται νομοθετική πρωτοβουλία, που θα προβλέπει να αυξηθεί το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ. “Αυτό θα γίνει και με αναδρομική καταβολή, για να δώσουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να έχει ένα υψηλότερο εισόδημα τη δύσκολη αυτή περίοδο” σημείωσε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι αυξήσεις φτάνουν ως και 285 ευρώ το μήνα και θα δοθούν αναδρομικά από την ημερομηνία έκδοσης της αρχικής προσωρινής σύνταξης. Ωστόσο, η αύξηση του ποσοστού προσωρινής σύνταξης στο 80% δεν θα συνοδευτεί και από αύξηση του πλαφόν που σήμερα είναι στα 768 ευρώ καθώς βασική θέση του υπουργείου είναι να παραμείνει το ίδιο, με την αιτιολογία ότι μπορεί μετά να κληθούν οι συνταξιούχοι να γυρίσουν χρήματα πίσω (αν η κύρια σύνταξη βγει μικρότερη από την προσωρινή).  Έτσι, όσοι με το ποσοστό 50% και με το νέο 80% έχουν προσωρινή πάνω από τα 768 ευρώ, θα μείνουν στο ύψος του πλαφόν, δηλαδή η προσωρινή τους σύνταξη θα είναι 768 ευρώ. Όσοι είχαν προσωρινή κάτω από τα 768 ευρώ και με το 80% ξεπερνούν το πλαφόν, θα πάρουν αύξηση, αλλά η προσωρινή δεν θα ξεπεράσει τα 768 ευρώ. Όσοι είχαν προσωρινή με το κατώτατο πλαφόν των 384 ευρώ, θα έχουν αύξηση και μάλιστα όσων η αρχική προσωρινή υπολογίστηκε με μισθό από 650 ευρώ ως 1.000 ευρώ θα πάρουν αυξήσεις ως και 285 ευρώ το μήνα στην προσωρινή σύνταξη. Αυξήσεις θα πάρουν και όσοι λαμβάνουν προσωρινή με μισθούς από 1.000 ως 1.500 ευρώ. Με το 80% προκύπτουν επιπλέον ποσά από 18 ως και 243 ευρώ το μήνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε επίσης πως θα υπάρχει και ειδική διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, η οποία θα επιτρέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στη συγκεκριμένη κατηγορία. Όσον αφορά το εφάπαξ, ανέφερε: “Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα αφορά στο εφάπαξ, που, μέχρι σήμερα, δεν δινόταν προκαταβολή. Τώρα, με υπουργική απόφαση, που θα παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό, θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να γίνεται μία εκτίμηση του μέσου όρου του ύψους του εφάπαξ σε ταμεία διαφορετικά, διακριτά μεταξύ τους, για να μην υπάρχει περίπτωση να υπερκαλύπτουμε το εφάπαξ και θα δίνουμε αναδρομικά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το εφάπαξ στον κόσμο που το περιμένει, όσο πιο γρήγορα γίνεται”.

Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά των επικουρικών

Ενημέρωσε πως στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε περίπου 250.000 δικαιούχους τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών, ενώ, στο τέλος του μήνα, για πρώτη φορά, θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ